Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні стане менше торгових мереж: куди зникають супермаркети

П'ятниця, 23 червня 2017 20:15

Великі мережеві магазини в Україні почали скуповувати дрібніших конкурентів. Крім того, деякі великі мережі «з'їдають» інших гігантів – наприклад, дев'ять магазинів «Каравану» купив «Ашан», пише «Сегодня».

В цілому щорічно в Україні фіксується по 1-2 операції з поглинання роздрібних мереж. Експерти пояснили, чому торгових мереж в країні стане менше.

Зазвичай великі мережі збільшують свої площі і нарощують присутність в регіонах, викуповуючи локальних гравців або частину їх мереж: так, на місці АМСТОР відкрилися «Сільпо», VARUS придбав активи «Перехрестя» тощо.

Тому, як розповіли в Асоціації рітейлерів України, великим операторам в цілому зараз цікава покупка невеликих мереж за невеликі гроші, ці магазини можна оперативно інтегрувати в уже існуючу мережу.

Однак якщо нинішні власники роздрібних мереж готові вийти з бізнесу і не виставляють на свої активи завищених цінників, можливі й інші великі поглинання. Але, як показує практика, ціни продавці якраз тримають до останнього і опускають їх дуже неохоче.

«Продавці хочуть виручити за свої магазини хоча б стільки ж, скільки вони витратили на їх відкриття. Тому не дивно, що цінники зараз завищені. Актив може виставлятися за півмільярда доларів, хоча його ринкова вартість всього 200 млн доларів. Проте, розраховувати на те, що цінники найближчим часом знизяться – годі й говорити», – розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

У довгостроковій перспективі на ринку можуть залишитися тільки великі мережевики

Йдуть з ринку, по-перше, ті, хто давно шукав покупців на свої активи («Караван»), по-друге, змушені скоригувати стратегію розвитку (BILLA покинула Харків і Запоріжжя, ЄВРОТЕК продав частину магазинів АТБ), по-третє, що опинилися в центрі корпоративних конфліктів (АМСТОР), і, нарешті, по-четверте, мережі, які не зуміли впоратися з борговим навантаженням і падінням виручки в період кризи.

«Зараз на ринку залишилося близько 130 операторів – це дуже багато. В тій же Польщі їх близько 30. У нас йдуть найчастіше регіональні гравці або дрібні столичні. У довгостроковій перспективі на ринку можуть залишитися тільки великі мережевики. Водночас, затребуваними залишаються і магазини формату «біля дому», – зазначив гендиректор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля.

Зазвичай, поява в регіонах великих міжнародних операторів змушує місцевих гравців коригувати цінову політику, щоб вижити в конкурентній боротьбі. За рахунок колосального обсягу продажів і запасу міцності той же «Ашан» може дозволити собі працювати з меншою маржею, ніж, наприклад, працював «Караван». Це позначиться і на інших операторах.

Тож, особливо на перших порах, після початку роботи «Ашана» в нових містах можна очікувати зниження цін на низку продуктів, враховуючи агресивну маркетингову політику французів і численні акції та знижки, кажуть експерти.

Багато рітейлерів роблять акцент на товарах першої необхідності – це ваговий цукор, крупа, яйця без упаковки – на ці товари продавці роблять знижки собі на збиток, щоб привернути увагу клієнтів і забезпечити їх потік. Разом з цим нічого не заважає піднімати ціни, скажімо, на м'ясо-молочну групу – ковбаси, сир і все, що зав'язано на бензині і перевезеннях.

Як зазначила директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова, ціни на товари за півроку зросли в середньому на 10%, в меншій мірі це стосується соціальних продуктів. І до кінця 2017 зростання цін триватиме.

«Ринок не зростає. Покупець постійно шукає де дешевше, тому у нас популярні ринки, де немає фіксованого цінника з ПДВ, де люди можуть торгуватися. У свою чергу, виробник намагається здешевити товар за рахунок сировини нижчої якості і за рахунок економії на упаковці», – кажуть в прес-службі WOG.

Як пояснила Локтіонова, активно зараз розвивається не тільки продовольчий рітейл, але і сфера громадського харчування (ресторани, фудкорти), мережі електроніки. Тренд цього року – аутлет центри (стокові магазини), аптеки, парфумерні, білизняні, взуттєві магазини. А ось книгарень стає все менше.

Проблемою українського рітейлу є нестача якісних торгових площ. Якщо оператори ювелірного, косметичного і фешн-рітейлу орієнтуються на порівняно невеликі площі в ТРЦ або стріт-рітейлі, то для великих мережевих магазинів знайти приміщення потрібного розміру непросто.

«Нові якісні площі знайти проблематично, тому великі оператори почасти й орієнтуються на поглинання невеликих мереж, які вже володіють майданчиками в вигідних локаціях», – повідомили в Асоціації рітейлерів України.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%