Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Друзям все, ворогам закон: як Порошенко повертає Україну до вибіркового правосуддя

Четвер, 27 липня 2017 18:00

Чинний президент намагається наділити себе безмежною владою, позбавивши громадянства Саакашвілі.

Указ президента Петра Порошенка про позбавлення екс-губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі громадянства повертає Україну до вибіркового правосуддя часів президента-втікача Віктора Януковича.

Про це пише "Українська правда".

Автори статті зазначають, що підстава для позбавлення Саакашвілі громадянства не витримує жодної критики. На їх думку, Порошенко точно знав про кримінальне переслідування екс-губернатора Одеської області у Грузії, надаючи йому українське громадянство.

"Крім того, двічі відмовивши Грузії в екстрадиції Саакашвілі, українська влада, по суті, визнала, що відкриті проти нього справи є політично ангажованими. Так само, як це визнають в США та Євросоюзі – офіційний Тбілісі не домігся арешту екс-президента в жодній з держав, якими той подорожує", – йдеться у статті.

Слід зазначити, що указ президента є надзвичайно схожим на поширені у Росії методи витискання незгодних. У РФ нещодавно також було анульовано російське громадянство Дем’яна Кудрявцева , родина якого є власником ліберальної газети "Ведомости", через неповні дані в документах.

Подібність обох випадків дозволяє сказати, що Україна у політичному розвитку досі залишається ближчою до Росії, ніж до Євросоюзу.

Водночас автори статті здивовані тим, що Порошенко не позбавляє громадянства України відстороненого главу Державної фіскальної служби Романа Насірова, у якого є офіційно підтверджене британське громадянство. Не менш резонансною є ситуація з бізнесменом Ігорем Коломойським, який перебуваючи на посаді голови Дніпропетровської ОДА мав декілька паспортів.

Крім того, Україна не позбавила громадянства жодного члена команди Януковича, які отримали паспорти громадян РФ.

На думку авторів статті, указ Порошенка про позбавлення Саакашвілі українського громадянства є спробою поставити політичну доцільність вище закону та наділити себе безмежною владою.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%