Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сказали «ні» стабільності: Нацбанк розповідає про реформи

Вівторок, 12 вересня 2017 17:30

Заступник голови Національного банку України відповідає на питання, що змінилося у регуляторі з дня оголошення про відставку голови центрального банку, пише Новое Время.

Увесь літній сезон Нацбанк функціонував без його очільниці – Валерії Гонтаревої. Політики та різного року експерти взялися до розмов, що "відставка" голови НБУ начебто призвела до стабільності курсу гривні та припинення банкопаду. А сам регулятор протягом усіх цих місяців чудово працює і без голови.

При цьому псевдо-експерти не беруть до уваги ні економічні показники країни, ні тенденції на зовнішніх фінансових ринках, ані заяви центрального банку про завершення етапу очищення банківської системи, які лунали із початку року.

Наскільки трансформувався Нацбанк із 2014 року як інституція, що змінилося із відставкою Гонтаревої у самому відомстві та на які ще зміни усередині НБУ піде нове керівництво центрального банку? На всі ці питання відповідає заступник голови Нацбанку України Роман Борисенко.

- Як наразі відбувається реформа Нацбанку? Що вже вдалося змінити з 2014 року? І які головні досягнення у реформуванні НБУ?

- Перш за все, серед багатьох речей, якими ми пишаємось, є три найголовніші. Це введення режиму інфляційного тарґетування, очищення банківської системи і внутрішня трансформація Національного банку.

Говорячи про трансформацію Національного банку, слід також говорити про три важливі речі, які з'явились. Це візія, місія і цінності Національного банку.

Візія – це сучасний, відкритий і незалежний центральний банк, інтегрований до європейської спільноти центральних банків та має довіру суспільства. Місією Національного банку є забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сталого економічного зростання. І цінності – це наші 5 "П": професійність, прозорість, патріотизм, порядність та партнерство.

Власне трансформація Нацбанку почалася десь у середині 2014 року глобальними змінами. Ми здійснили організаційні зміни, централізували процеси територіально, підняли їх на рівень Києва. Ми скоротили кількість рівнів ієрархії майже удвічі, що дозволило нам прискорити процеси і прийняття рішень. Ми також юридично ліквідували регіональні підрозділи, наразі в регіонах підтримується лише функція грошового обігу та обробки звернень громадян та підприємств. За цей час ми стали удвічі менше за витратами, чисельністю, обсягами. І як мінімум удвічі ефективніші.

- Нацбанк наслідує західну модель центробанків?

- Ми йдемо до сучасної європейської моделі, міжнародної моделі. Яка часто використовується провідними країнами світу – це делегована модель готівкового обігу. Наша кінцева мета – передати функції з обслуговування потреб у готівці банкам-агентам. Це або державні, або комерційні банки. І, тим самим, вийти повністю з регіонів, залишивши юридичну особу тільки в місті Києві.

Під час трансформації ми позбавились значної частини непрофільних функцій. У нас були такі речі, як управління вищими навчальними закладами, яких було два. Було банківське телебачення. Перше ми передали під управління до Міністерства освіти та науки, а друге - до Міністерства інформаційної політики.

- Це все вже було зроблено давненько. А нині що відбувається із НБУ?

- Від територіальної централізації ми зараз переходимо до глибинної функціональної централізації. Як приклад можу навести централізацію функцій закупівель, діловодства і впровадження підходу офіс-менеджерів, який щойно стартував у Національному банку.

Наразі ми займаємось питанням визначення стратегії Національного банку як системного документу. Використовуємо сучасний підхід побудови стратегії, який базується на визначенні трьох елементів: клієнт, продукт та цінність. Ми визначили клієнтський ряд, визначили, яку цінність очікує кожен клієнт і, відповідно, намагаємося перебудувати процеси Національного банку. Це все для того, щоб максимізувати загальну цінність, яка передається громадянам України.

- А як ті зміни, які ви впровадили, вплинули на ваші відносини з ринком?

- Ми стали дійсно відкриті. Коли був етап кризи, ми майже щотижня збирали комерційні банки та обговорювали ситуацію, спільно розробляли порядок дій щодо вирішення ситуації та виходу з кризового стану. Ми дійсно спілкуємось із комерційними банками та намагаємося врахувати їхню точку зору.

Окрім того, у нас навіть є спільні проекти. Наприклад, останній проект Paperless, який дозволив врегулювати використання електронного підпису у банківській системі. Це продукт спільної роботи між Національним банком та комерційними банками.

Власне, у нас змінився керівний склад десь на 70-80%. Колеги прийшли саме з комерційних банків, тобто вони з власному досвіді знають ситуацію в приватному секторі. Отже, основне – це те, що ми чуємо одне одного і все ж таки все більше розуміємо, що використовуємо єдині підходи, єдині правила у відношенні до всіх банків. У нас не існує політики подвійних стандартів.

- Які ще зміни чекають на Національний банк?

- Будемо фокусуватися на впровадженні процесного менеджменту як підходу управління. І коли я казав про трикутник "клієнт-продукт-цінність", то на ньому ми й будемо будувати стратегію НБУ, яку ви незабаром побачите.

Ми працюємо у напрямку перебудови і автоматизації процесів. Також ще більш сфокусуємося на досягненні нашої місії, пріоритетів, і продовжимо відмовлятися від невластивих, або менш властивих для центрального банку функцій.

І ми все ж таки очікуємо на призначення нового керівника Національного банку.

- Голова НБУ Валерія Гонтарева вже кілька місяців у відпустці-відставці. Як це вплинуло на роботу Національного банку?

- Це ніяк не вплинуло на ефективність та діяльність Національного банку. Це підкреслює створену інституційну спроможність, яку нам вдалося побудувати у Національному банку за останні 2,5 роки. Саме завдячуючи тому, що ми відійшли від одноосібного прийняття рішень, працює система, працюють процеси.

У нас правління, згідно з законом про Національний банк, складається з шести осіб. І голова Національного банку – це одна з цих шести осіб. Зараз нас п’ятеро – в.о. голови Яків Смолій головує на засіданнях правління. А якщо його немає на місці, то обов’язки голови Національного банку виконує інша особа.

- А чи готові ви стверджувати, що хто б не прийшов у Національний банк, принципово нічого не зміниться у його політиці?

- Я вважаю, що так. Поживемо – побачимо. Але я у це вірю.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%