Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Все що відбувається, це серйозна криза – топ-менеджер Укрнафти про позбавлення компанії ліцензій

Середа, 13 вересня 2017 09:50

Минулого тижня біля будівлі Уряду пройшли масштабні мітинги профспілок Укрнафти.

Співробітники компанії виступили проти позбавлення її ліцензій на видобуток нафти та газу, яке обертається катастрофічними фінансовими втратами й може привести до скорочень персоналу.

Віце-президент з корпоративної стратегії та розвитку Укрнафти Джонатан Поппер розповів НВ Бізнес про те, до чого, на його думку, призведе позбавлення ліцензій компанії та про те, чому співробітники добувача вийшли на вулицю.

– Які були основні вимоги у співробітників, що вийшли до Кабміну?

– Основні вимоги прості – продовжити термін дії 9 ліцензій, які закінчуються цього року і прийняти рішення про фінансове оздоровлення Укрнафти. Я розумію їх стурбованість – вони відстоюють своє право на роботу. Через не продовження ліцензій цього року ми вже були змушені зупинити кілька родовищ. Компанія втратила 18% добового видобутку нафти й 16% видобутку газу, під загрозою звільнення і переведень у простоюванні опинилися близько 1500 співробітників. Без ліцензій ми не можемо дати їм роботу.

Зараз ми бачимо відсутність у влади чіткої позиції щодо як до видобутку нафти, так і галузі в цілому. Запропоновані керівництвом плани фінансового оздоровлення і стратегія розвитку Укрнафти залишаються без розгляду. Без прийняття цих ключових рішень у компанії немає майбутнього, можна говорити тільки про виживання.

Людей обурює, що, діючи від імені держави, чиновники Держгеонадр порушують закон і йдуть проти інтересів держави. Адже основні втрати – недоотримані податки та упущений акціонерний дохід – несе якраз держава. За нашими підрахунками, приблизно 80% втрат припадає на державу, і 20% на міноритарних акціонерів. Крім того, економіка щодня недоотримує нафту, газ і зріджений газ, посилюючи енергетичну залежність України. При тому, що в минулому році Україна витратила на імпорт нафти та нафтопродуктів удвічі більше, ніж на імпорт природного газу. Цього року тенденції ті самі.

Я думаю, що те, що відбувається говорить про серйозну кризу. Для країни буде великою дурістю дозволити зруйнувати нафтову промисловість. Це руйнує вартість активів держави, б'є по енергонезалежності, по інтересах працівників і місцевих спільнот. Якщо хтось вирішив так боротися з Коломойським, то це дурний метод.

– Якщо ви отримаєте назад ліцензії, скільки часу буде потрібно, щоб перезапустити роботу?

– Після видачі ліцензії треба також оформити інші дозвільні документи, наприклад, гірничий відвід. З нашого досвіду, це займає від 3 до 4 тижнів. Крім того, є технічна сторона питання. Поки що ми не проводили капітальної консервації свердловин. На одних свердловинах видобуток можна відновити протягом кількох днів, на інших потрібно більше часу. Однак після відновлення видобутку частину обсягу може бути втрачено безповоротно.

– У вас будуть якісь витрати на перезапуск видобутку?

– Авжеж. Консервація вже обійшлася в 75 млн грн. Розконсервація обійдеться приблизно в таку ж суму.

Але ці витрати менші, ніж уже завдані збитки. Укрнафта вже втратила близько 850 млн грн доходу, а держава – близько 280 млн грн податків.

– Держгеонадра стверджують, що складена ситуація сталася через податковий борг компанії. Що ви робите для того, щоб його погасити?

– Це як раз те правове беззаконня, яке обурює профспілки та працівників. Податковий борг не є законною підставою для відмови у продовженні ліцензій, а Держгеонадра порушують закон. Це доведено судами різних інстанцій. Тому, коли ми чуємо від чиновників або народних депутатів заяви, що виправдовують позицію Держгеонадр, які не виконують судових рішень, то це, звичайно, викликає великі питання.

Зараз ми платимо всі поточні податкові платежі. У нас складний управлінський вибір між погашенням боргів прямо зараз і інвестуванням у підтримку виробництва. З одного боку, нам треба погашати наш борг перед державою. З іншого, якщо ми зупинимо інвестиції, виробництво буде катастрофічно скорочуватися, і ми взагалі нічого не зможемо повернути. Але ви не зможете вичавити з лимона більше соку, ніж у ньому є.

Зараз ми намагаємося інвестувати тільки в те, що принесе більше доходу, що означає, що в майбутньому ми зможемо платити більше податків. Нещодавно ми повідомили про результати оновлення парку установок електровідцентрових насосів, які привели до збільшення дебіту свердловин. Але люди кажуть: "Навіщо ви витрачаєте гроші, якщо не платите податки". Вони не розуміють, що, якщо ми не почнемо видобувати більше, Укрнафта стане банкрутом, а держава не отримає ніяких податків.

– Чому у вас взагалі така велика податкова заборгованість?

– Це цікаве питання. Заборгованість почала формуватися ще в 2014 році. Нова управлінська команда Укрнафти, яка прийшла на початку 2016 року, отримала цю проблему "в спадок". Ми практично відразу запропонували варіант погашення боргу, який в тому числі повинен був частково вирішити проблему дебіторської заборгованості.

Ми також запропонували й інший варіант: реструктуризувати та погасити податкову заборгованість протягом 3 років, продовжуючи при цьому платити поточні податки та інвестувати у виробництво. Ми запропонували такий сценарій Кабміну, Мінфіну і Державній фіскальній службі.

– Коли надійшли ваші пропозиції про реструктуризацію заборгованості?

– Минулого року і в травні цього року.

– Як відреагували на вашу пропозицію?

– Нам відповіли, що повинні поговорити з кимось, повинні проконсультуватися, і інші незрозумілі речі. Одним словом, чиновники кивають один на одного, що вони вміють чудово робити. Але реакції по суті на наші пропозиції не було. Від нас вимагають погашення податкового боргу, але як тільки мова заходить про конкретні механізми та кроки, чиновники починають грати в мовчанку.

– Як ви вважаєте, до чого це все призведе?

– З одного боку, уряд ігнорує питання фінансового оздоровлення Укрнафти. З іншого боку, вони відбирають наші ліцензії, що знижує виробництво, тому ми все менше продаємо і заробляємо. Все це схоже на замкнене коло, щоб змусити компанію зникнути.

У першому півріччі ми отримали 1,3 млрд грн чистого прибутку і заплатили 5,7 млрд грн податків. У другій половині року, через зупинку видобутку, ми підемо в мінус. Думаю, якщо ця ситуація з ліцензіями триватиме до середини наступного року, компанії буде дуже складно продовжувати працювати. Нещодавно у нас була дискусія в правлінні щодо скорочення витрат. Ми вже оголосили про скорочення інвестицій на 500 млн грн, оскільки ми не маємо грошей. Крім того, ми будемо скорочувати штат і звільняти людей. До півтори тисячі осіб. А, можливо, і більше.

– І куди цим людям податися після звільнення?

– Я не можу відповісти. Їм краще піти та запитати в Уряду і керівництва Держгеонадр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%