Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Умови для лотерей прописують під одного учасника ринку, – ЗМІ

Середа, 13 вересня 2017 20:32

Одна з ключових умов для отримання в майбутньому нових ліцензій на лотерейну діяльність – не перебувати під санкціями з боку української держави, передає «24 канал».

Глава комітету ВР з питань ветеранів, а також близький соратник президента Петра Порошенка, народний депутат від фракції БПП Олександр Третьяков може отримати в управління весь ринок легальних лотерей в Україні. Про це в матеріалі «Чи подарує Гройсман ринок Третьякову?», пише видання «Уніан».

За інформацією видання, Міністерство фінансів знову виносить на порядок денний уряду підготовлений раніше проект нових ліцензійних умов для операторів ринку державних лотерей. Документ сформульований так, що виконати всі ліцензійні умови зможе тільки компанія «УНЛ» (Українська національна лотерея), яку ЗМІ пов'язують з Третьяковим.

Одна з ключових умов для отримання в майбутньому нових ліцензій на лотерейну діяльність – не перебувати під санкціями з боку української держави. З чотирьох операторів – «УНЛ», «М.С.Л», «Патріот» і Ощадбанк, дві – «М.С.Л.» та «Патріот» знаходяться під санкціями.

«У проекті Ліцензійних умов присутні дискримінаційні положення, згідно з якими двом з трьох діючих операторів фактично заборонено проводити діяльність з випуску лотерей, хоча ні чинним Законом «Про державні лотереї в Україні», ні «Законом про санкції», до якого ці пункти апелюють, подібні заборони не передбачені», – сказав Олександр Данченко, глава Комітету ВР з питань інформатизації та зв'язку.

Також, за даними журналістів, зазначений проект умов створює пільги для діяльності державного «Ощадбанку». «Згідно з проектом, до держбанку не застосовуватимуться такі вимоги, як наявність 10-річного досвіду лотерейної діяльності, заняття виключно лотерейної діяльністю, внесення плати за ліцензію, абсолютна ліквідність, фінансова незалежність», – пише видання. Автори «Бізнесу» стверджують, що за їхньою інформацією, через це проект документу поки не знайшов розуміння в Антимонопольному комітеті.

Називаються й інші проблеми проекту. Зокрема, мова йде про так зване «подвійне ліцензування». Перша частина плати за ліцензію – фіксована (в розмірі 100 тис. місячних прожиткових мінімумів для працездатних осіб, або 168,4 млн грн.), друга – нефіксована (щорічна плата за кожен пункт розповсюдження лотерей залежно від їх кількості). «По суті, компанії зобов'язують щорічно платити за мережу реалізації ще до того, як вони хоч щось зароблять», – пише видання.

Проектом також передбачено, що Мінфін отримає можливість усувати від виконання обов'язків і проводити службові розслідування стосовно посадових осіб ліцензіатів. Регуляторним законодавством такі функції не передбачені.

Журналісти підсумовують, що «або міністр фінансів Олександр Данилюк зі своєю командою продемонстрували низький професіоналізм, або проект писали не фахівці Мінфіну, а ті, кого турбує захист особистих бізнес-інтересів». «Дані Ліцензійні умови – це абсолютно неконституційне рішення уряду. Якщо Володимир Гройсман підпише ці умови, це матиме ознаки кримінального злочину», – наводить видання слова екс-нардепа Юрія Кармазіна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%