Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна виявилася головним покупцем оселедця з Норвегії

Понеділок, 18 вересня 2017 22:36

Україна очолює рейтинг покупців оселедця в Норвегії. Так, за перші 8 місяців 2017 року Україна імпортувала майже 20 тис. тонн цієї продукції – 25% від загального обсягу оселедця, який Норвегія продала на зовнішньому ринку. Для порівняння, всі країни ЄС за той же період імпортували 30 тис. тонн. Про це повідомив генеральний директорасоціації «Українських імпортерів риби і морепродуктів» Дмитро Загуменний, передає «Сьогодні».

«Ми залишаємося лідерами за обсягами імпорту норвезької оселедця і щорічно підсилюємо цей статус. З січня по серпень 2017 року ми збільшили обсяг імпорту оселедця на 5%, порівняно з тим же періодом 2016 року, а за весь 2016, порівняно з 2015 роком приріст взагалі становив 30%», – зазначив Загуменний.

Експерт зазначив, що попит на інші види риби і морепродукти в Україні також продовжує відновлюватися вже другий рік поспіль. 2017 року очікується чергове збільшення обсягів споживання, за попередніми оцінками аналітиків, цього сезону країна імпортує більше 320 тис. тонн рибної продукції, тобто мінімум на 5% більше, ніж попереднього сезону. У грошовому вираженні обсяг імпорту збільшиться до 500 млн доларів.

«Правильніше навіть говорити саме про відновлення втрачених обсягів споживання після істотної девальвації в 2014-2015 роках. До показників 2013 року нам, на жаль, ще далеко. Динаміка імпорту – це найкращий маркер споживання риби в Україні. Ми не маємо власного рибальського флоту і власної морської риби, яка повинна становити більшу частину в рибному раціоні за рекомендаціями ООС і ВООЗ. Саме тому залежність від імпорту на українському ринку риби та морепродуктів найближчими роками буде дуже високою. Імпортозаміщення слід розглядати як основу стратегії розвитку для українського виробника. Втім, не слід забувати і про перспективи експорту, вони також існують», – розповів Загуменний.

Як відомо, більше 80% ринку риби в Україні належить саме імпортній продукції. Більшу частину риби Україна купує в замороженому вигляді. Норвегія є головним постачальником до України, з цієї країни ми постачаємо близько 22% всієї риби, на другому місці перебуває Ісландія з часткою 16%.

Раніше експерти прогнозували, що і без того низьке споживання риби в Україні продовжить падати. Як зазначають фахівці, імпортна риба українцям не по кишені, а вітчизняний продукт у магазинах продають рідко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%