Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В НБУ почали замітати сліди дій по «Привату», - Дубинський

Середа, 13 грудня 2017 14:20

Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова вчора звільнила директора департаменту інспектування банків Тетяну Лебединець, яка попереджала керівництво НБУ про значні юридичні ризики при інспектуванні ПриватБанку і підготовці forensic audit компанією Kroll.

Про це повідомив журналіст Олександр Дубінський на своїй сторінці в Fаcebook, пишуть Українські Новини.

"Пані Лебединець - 4.09.2017 підписувала лист на в.о. глави Нацбанку Якова Смолія та заступника голови НБУ Катерину Рожкову, в якому йшлося про значні юридичні ризики при інспектуванні ПриватБанку і підготовці forensic audit компанією Kroll. У листі йшлося про те, що співробітники компаній Kroll і Alix Partners, найняті НБУ, отримали доступ до банківської таємниці тільки на підставі розпорядження Нацбанку, а не за договором з самим банком - що суперечить законодавству і нормативним актам центробанку", - зазначає Дубинський.

Даний лист, за даними журналіста, посилив і так існуючий конфлікт між Лебединець і Рожковою, "через те, що департамент інспектування банків у зверненні на в.о. глави НБУ Смолія вказав на відповідальність Рожкової в формуванні істотних юридичних ризиків при аудиті ПриватБанку".

Журналіст зазначає, що дані юридичні ризики (незаконний доступ до інформації, наданий Рожковій) ставить під загрозу легітимізацію аудиторського звіту Kroll: орієнтований на суди в Європі і Британії він може бути не прийнятий як доказ.

"Крім цього, лист Лебединець - потрапивши в пресу, - став однією з підстав для звернення до НАБУ народного депутата Олега Дубініна за фактами зловживань посадовими особами НБУ і Мінфіну при виборі аудиторів для ПриватБанку. А також можливі факти розкрадання державних коштів. В результаті цього звернення детективи НАБУ розпочали слідство за статтями "зловживання службовим становищем з корисливою метою" і "розтрата і привласнення бюджетних коштів", - відзначає він.

При цьому, за його даними, фігурантами розслідування виявилися іноземні аудитори і юристи: Kroll, Alix Partners, Hogan Lovells, а також компанії групи "Астерс", пише "Деловая столица".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%