Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Влада нарешті вирішила як блокувати російські сайти

Четвер, 22 лютого 2018 13:24

Держоргани визначилися, як контролювати виконання провайдерами блокування заборонених російських сервісів і соцмереж. Незрозуміло, хто за це заплатить, пише LIGA.net.

Минуло дев'ять місяців відтоді, як президент Петро Порошенко ввів в дію санкцій проти РФ. Українським провайдерам заборонили здійснювати доступ до великих російських сайтів, таким як Яндекс, Mail.ru, а також соціальних мереж Однокласники та ВКонтакте на три роки.

Слабке місце заборони - держава не надала провайдерам пояснень, яким чином вони повинні блокувати інтернет-ресурси технічно і хто з державних органів контролюватиме виконання. Це додало плутанини. І кожен з операторів здійснював блокування в залежності від своїх особливостей і можливостей.

Було враження, що державні органи (Держспецзв'язку, НКРЗІ, кіберполіції, СБУ) не горіли бажанням розробляти будь-які роз'яснювальні документи та взагалі брати на себе ініціативу.

Доопрацьований документ, який регламентує, яким чином будуть блокуватися підсанкційні сервіси, сплив зовсім недавно, в процесі його узгодження між держорганами.

Нацкомісія з питань зв'язку та інформатизації схвалила необхідний проект постанови Кабміну, розроблений Держспецзв'язком (виконує функцію адміністратора в сфері телекомунікацій).

LIGA.net вирішила розібратися, в чому суть документа, ніж його прийняття загрожує для провайдерів і УАнету в цілому.

Що придумали в Держспецзв'язку

В узгодженому з НКРЗІ проекті зазначено, що оператори повинні здійснювати блокування сайтів по доменним іменам і відповідним їм IP-адресами. З одного боку, це найпростіша форма блокування. Для цього операторам не знадобиться купувати дороге обладнання. З іншого - вона дуже кістлява. Адже, заблокувавши IP, можна закрити доступ відразу до декількох ресурсів, які знаходяться за однією і тією ж адресою.

"Ми потрапимо туди ж, куди потрапили росіяни. Лочити (сайти. - Авт.) за IP - це шлях, коли можна залочити весь інтернет", - говорить керівник Інтернет асоціації України Олександр Федієнко.

CEO Датагруп Михайло Шелемба перейнявся питанням: а чи потрібні після цього DPI?

Потрібно сказати, що коли в минулому році указ набрав чинності, деякі провайдери були готові піти на більш жорсткі заходи - встановити на свої мережі DPI (Deep Packet Inspection - обладнання, яке використовується провайдерами для детальної фільтрації трафіку).

Такий захід значно ускладнив би роботу сервісів і додатків VPN, якими зараз користуються українці, все ще віддаючи перевагу сидіти у ВКонтакте та Одноклассниках (згідно з дослідженням Factum Group, відразу три російських сайту - ВКонтакте, Однокласники і Яндекс - потрапили в рейтинг найпопулярніших серед українців веб- сайтів).

Чиїм коштом моніторинг

Держспецзв'язку також визначився з тим, як контролює виконання операторами блокування. У проекті постанови сказано, що відомство має купити спеціальну апаратуру, яка буде стежити за тим, як провайдери блокують сайти.

Але, згідно з проектом, на це буде виділено всього 3,5 млн грн. Держспецзв'язку та СБУ повинні встановити спецзасоби на мережах, які мають з'єднання з мережами інших держав. Хоча з постанови неясно, на які саме мережі буде встановлено таке обладнання і чи вистачить зазначеної суми на його закупівлю.

"Вся ця постанову - профанація. Я в принципі не розумію, навіщо контролювати те, що апріорі виконати не можна? Адже ці всі блокування по IP і DNS - вони неефективні ", - відзначає голова ради Телекомпалати України Тетяна Попова.

На думку гендиректора групи компаній Тріолан Вадима Сидоренка, з постанови не до кінця зрозуміло, чиїм коштом буде здійснюватися установка обладнання спецслужб.

Учасники ринку в неофіційних бесідах з журналістом LIGA.net розповідали раніше, що сума, яка буде потрібно, щоб контролювати навіть 15 операторів, може становити кілька сотень мільйонів гривень.

"Може, це виділяють гроші не на обладнання, а на те, щоб змусити когось купити це обладнання", - розмірковує Сидоренко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%