Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінприроди запропонувало Раді дозволити Держгеонадрам анулювати спецдозволи на користування надрами, – експерт

Понеділок, 12 березня 2018 16:28

Великі родовища в Україні практично всі розвідані та ліцензії на їх використання вже комусь належать. Значить, треба зайнятися відбиранням чинних ліцензій у теперішніх надрокористувачів та перерозподілом їх на користь "своїх".

Дану думку висловив у своїй авторській колонці оглядач "Нового часу" Андрій Леденьов, передають Українські Новини.

Раніше до Верховної Ради України був внесений на розгляд законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо припинення права користування надрами", який дозволяє позбавляти ліцензії на видобуток корисних копалин, у разі податкової заборгованості у видобувної компанії.

"Для цього навіть вирішили прийняти окремий закон, вочевидь, під конкретні компанії. Так, Мінприроди запропонувало українському парламенту дозволити Держгеонадр анулювати дію спецдозволів на користування надрами - якщо надрокористувач має податковий борг понад 2 млн гривень. Розробник законопроекту навіть не приховує той факт, що основна мета його прийняття - заволодіння ліцензіями "Укрнафти" як найбільшого боржника зі сплати рентної плати - про це зазначено прямо в пояснювальній записці", - підкреслює експерт.

"Напрошується питання, - говориться у колонці, - яке відношення має до боротьби з податковим боргом "Укрнафти" Мінприроди?!"

Правильна відповідь - ніякого, але Мінприроди через підконтрольні йому органи продає (а в разі "Аркони", практично дарує "своїм" людям) ліцензії та йому дуже хочеться мати побільше ліцензій для подальшого продажу. "Укрнафта" володіє 82 ліцензіями, залишаючись монополістом з видобутку нафти в Україні - і перспектива заволодіти цим бізнесом, очевидно, не дає можливості корупціонерам спати ночами.

Як буде далі працювати ця схема? Сценарій передбачуваний. Податковий борг, незалежно від усіх судових суперечок, у "Укрнафти" вже є, і цього достатньо, для старту легального "віджиму" ліцензій.

Цікаво, законопроект передбачає, що саме чиновники Держгеонадра будуть самі вирішувати, яку саме ліцензію вони заберуть. Відбиратися буде не ліцензія, при використанні якої виник борг по ренті, а ліцензія, на яку вкажуть самі чиновники Держгеонадра (мабуть, тут мається на увазі вибір і, як наслідок, торг з усіма зацікавленими особами). Адже це просто блакитна мрія кожного корупціонера.

40% "Укрнафти" належить Ігорю Коломойському, а можливість забрати родовища буде подана як боротьба з олігархами.

Але ще 50% компанії є державними, а це означає. що й 50% інвестицій, вкладених в родовища, були інвестовані державою, у якого в тому числі планують забрати ліцензії та спеціальні дозволи, віддавши їх черговим "арконам".

"І ще один важливий аспект. Згідно з представленими на розгляд матеріалами законопроекту, ніхто з його ініціаторів навіть не подумав підрахувати, наскільки впаде видобуток газу і нафти в Україні в цілому після анулювання та зупинки видобутку "Укрнафтою", скільки енергоресурсів втратить економіка України і як сильно доведеться населенню в черговий раз "прикрутити". Адже анулювання ліцензії та передача її іншій особі неможливі без зупинки видобутку, а новий ліцензіат не зможе видобування розпочати, оскільки інфраструктура на родовищі належить "Укрнафті" за правом власності й, треба думати, просто так цей власник інфраструктуру нікому віддавати не збирається. Також ніхто з ініціаторів законопроекту не підрахував, скільки втратить бюджет від припинення видобутку, поки нові власники ліцензій будуть домовлятися або за звичною схемою віджимати ту ж саму інфраструктуру на родовищах, тому, що заново її будувати - задоволення не з дешевих", - йдеться в колонці.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%