Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Типові проекти гуртожитків розробляють в Казахстані

Четвер, 15 березня 2018 16:47

У РК планують зводити типові гуртожитку. Перші проекти вже розроблені, проте їх потрібно здешевити, пише tengrinews.kz.

За її словами, загальна сума виділених коштів в рамках державно-приватного партнерства складе 118 млрд тенге протягом десяти років.

Віце-міністр зазначила, що ініціатива не призведе до зростання вартості освіти. Вона прояснила попередню схему фінансування будівництва гуртожитків.

Перше - ВНЗ або забудовник готує проект гуртожитку. Друге - укладається договір з АТ "Фінансовий центр", яке виступить в ролі оператора програми. Третє - ВНЗ або забудовник отримує кредит в банку, наймає забудовника і зводить гуртожиток. При цьому договір передбачає, що з дня запуску гуртожитку в експлуатацію сторона отримуватиме відповідну суму за одне ліжко-місце протягом певного терміну і відшкодовувати витрати, пов'язані з будівництвом об'єкта.

Також треба буде налагодити механізм субсидування та внести ряд змін до Цивільного, Бюджетного кодексів, законів "Про освіту", "Про держзакупівлі" і так далі. Крім співпраці з казахстанськими банками, опрацьовується питання участі міжнародних фінансових інститутів.

Крім цього, Асилова додала, що оператор програми - АТ "Фінансовий центр» - не нова структура. Організація вже давно працює з освітніми кредитами та державної накопичувальною системою.

За словами президента АТ "Фінансовий центр" Аскара Ібраімова, відомство буде відповідати за розрахунок нормативів, калькуляцію, розробку договорів, їх висновок і виплати.

Днями глава Міністерства освіти та науки РК Ерлан Сагада розповів про нову фінансову схему будівництва студентських гуртожитків і попросив акімат знайти земельні ділянки для ВНЗ і коледжів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%