Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Щоб банки не грабували: Нацбанк опублікував нові правила для сейфів

Середа, 16 травня 2018 09:11

Після двох років активних скарг і публікацій в ЗМІ детективних історій про пограбування особистих сейфів українців у вітчизняних банках у чиновників дійшли руки до вирішення цієї проблеми. Нацбанк підготував проект постанови, що змінює його документ дворічної давності - №63: «Про затвердження правил організації приміщень банків України», пише УБР.

Всі нововведення помістилися на двох сторінках, і тільки одне з них скільки-небудь істотно змінює правила використання депозитних скриньок. НБУ зажадав від банків зберігати записи з іменами клієнтів, що користуються депозитарієм, і відеозапис всіх вхідних і вихідних звідти людей не три дні, як зараз, а відразу 60 діб.

Мета очевидна - надати якомога більше інформації правоохоронним органам, якщо ті візьмуться за розслідування крадіжки. Силовики часто скаржаться на те, що банки швидко видаляють відеоматеріали, ускладнюючи збір відомостей про грабіжників.

Щодо захисту індивідуальних сейфів - це все. Ще Нацбанк підправив кілька технічних нюансів з обладнання охоронними системами всіх без винятку входів в банківські відділення, горищ і сходів до них примикають. А також доручив банкірам зберігати до 14 діб відеозапису з касирами, що працюють, зоною біля кас і рухом на вході до відділення. З тією ж метою, що і до приватних сейфів - допомогти правоохоронцям з доказами в разі пограбувань.

Дві сторінки нацбанківських коректив будуть місяць вивчатися банківським ринком і громадськістю. До 15 червня НБУ приймає пропозиції щодо документа, після чого, швидше за все, затвердить свою постанову, якою сподівається побороти злочинність.

Чи буде Нацбанк міняти й інші свої постанови з інструкціями, щоб насправді зменшити кількість пограбувань особистих сейфів українців, - невідомо. Хоча потреба в цьому є, про що постійно торочать юристи та самі банкіри. Фінансисти, наприклад, давно просять під'єднати їх до паспортних баз даних правоохоронців, щоб відразу виявляти пілроблені документи, з якими в їх відділення приходять ведмежатники та підбирають ключі до чужих сейфів.

Юристи ж давно просять докорінно поміняти правила користування особистими осередками в Україні так, щоб банк відповідав за збереження вмісту депозитаріїв, чого зараз немає. Коли у людей щось пропадає з депозитних скриньок, повернути це майже неможливо. Так що оренда банківських сейфів в Україні не дає людям ніяких гарантій на збереження їх цінностей, попри ту плату, яку громадяни вносять за цю послугу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%