Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Міненерговугілля оцінили шанси газового хабу України і Туреччини

Середа, 13 червня 2018 13:14

Україна має всі шанси на швидке створення газового хабу з Туреччиною. Про це у коментарі УНН повідомив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Максим Білявський.

"Перспектива співпраці України та Туреччини у газовому питанні виглядає більш ніж перспективно. Перше, це співпраця в частині реальної диверсифікації імпортних поставок газу в Україну до моменту повного виконання програми 27 млрд куб. м до 2020 року. Друге, це співпраця в частині зберігання газу в українських газосховищах", - зазначив Білявський.

З його слів, зацікавленість Туреччини в українських потужностях пояснюється тим, що при річних обсягах споживання газу у понад 45 млрд куб. м, потужність газосховищ становить лише 3 млрд куб. м.

"Технічний проект щодо старту реверсних поставок опрацьовувався в "Укртрансгазі" з 2012 року. Найбільший реальний сценарій його виконання, на мій погляд, - це віртуальний реверс", - зауважив він.

При цьому Білявський додав, що в цілому по балканському напрямку Україна має профіцит фактичних потужностей на рівні 30 млн куб. м в добу, що можна порівняти з половиною добового видобутку газу в Україні.

"На сьогоднішній день розпочата процедура з вивчення попиту реверсних потужностей на газовимірювальній станції "Орловка" (кордон з Румунією), що в Одеській області. Очікую, що буде багато зацікавлених трейдерів в бронюванні газотранспортних потужностей", - зазначив радник міністра.

За його словами, особливо важливо реалізувати проект старту реверсних поставок газу з Румунії також через наявний профіцит видобутку природного газу в цій країні та дефіциту потужностей з його зберігання.

"Співпраця відбудеться. Тим паче Україна та Туреччина мають історію успіху в газовому питанні, зокрема ми маємо досвід кооперації в питанні використання ГТС. У 1997 році була створена компанія "Газтранзит", яку заснували "Укргазпром" ("Нафтогаз України") і "Газпром", - їм належить по 40% цієї структури. Ще майже 20% володіє турецька компанія "Турусгаз". Тому при існуючому економічному рішенні з боку Туреччини процес створення турецько-українського газового хабу може бути реалізований в стислі терміни", - переконаний Білявський.

Крім того, він зазначив, що запрошення, яке надійшло Україні від Азербайджану, - це дипломатичний сигнал про готовність до початку практичної реалізації співпраці.

Як повідомляв УНН, Азербайджан запросив Україну долучитися до участі в проекті "Південний газовий коридор", через який буде поставлятися природний газ з Азербайджану до країн ЄС.

Додамо, проект "Південного газового коридору" включає у себе зокрема будівництво у Туреччині Трансанатолійського трубопроводу (TANAP), яким газ буде поставлятися в країни ЄС в обхід Росії і який введений в експлуатацію 12 червня.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна отримуватиме газ по газопроводу TANAP через Болгарію й Румунію.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%