Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Митна реформа повинна бути комплексною і проходити при співробітництві всіх гілок влади - Тупальський

Середа, 05 вересня 2018 15:16

Реформа митної системи, яку останні кілька місяців все активніше обговорюють представники різних політичних сил, повинна бути комплексною і проходити при співробітництві всіх гілок влади.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив в.о. директора департаменту адміністрування митних платежів ДФС України Сергій Тупальський, пише gazeta.ua

"По-перше, митна реформа повинна бути комплексною. Вона повинна включати в себе не тільки зміни в законодавство або зміни в організаційній структурі та управлінні, а й зміну принципів і підходів у кадровій політиці, комунікаційній сфері тощо. Потрібно оновити інфраструктуру, обладнання, впровадити сучасні технології та світові практики в галузі аналізу ризиків і забезпечити працівників гідною заробітною платою", - написав він, додавши, що без будь-якого з цих елементів митна реформа не буде достатньо якісною. А для повноцінної реалізації такої реформи необхідна співпраця і всіх гілок влади.

При цьому Сергій Тупальський також зазначив, що в суспільстві вже всі визнають наявність системних проблем в українській митниці, які виникли в результаті штучної реорганізації митної системи та надання митниці невластивих їй фіскальних функцій, обмеження митниці в функціоналі та повноваженнях. Це призвело до втрати здатності митниці швидко адаптуватися до зміни економічних умов і факторів безпеки.

"Констатуємо факт: Україні потрібна якісна інституційна реформа митної системи", - підкреслив Тупальський.

Разом з тим експерт відзначив, що хоча всі політичні суб'єкти і визнають необхідність реформування митниці, знайти консенсус щодо того, як її необхідно реформувати вони поки не можуть.

"При реформуванні митниці головне - це державний підхід. В основі митної реформи повинні бути виключно інтереси України, а не політичні амбіції, популізм чи особисті інтереси. Всі кроки повинні бути глибоко і всебічно обмірковані, повинна бути врахована практична реалізація реформи. Адже непродуманими діями митну систему можна остаточно розбалансувати і зруйнувати", - додав Тупальський.

У висновку він закликав усіх учасників політичного процесу утриматися від негативної риторики по відношенню до звичайних працівників митної системи.

"Хотілося б закликати всіх, хто буде в політичній площині піднімати питання про реформування митниці, не використовувати подібну риторику. А провести реформу таким чином, щоб професія митника знову стала шанованою, а митна служба - почесною!" - резюмував Сергій Тупальський.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%