Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Депутати вимагають від керівництва держави озвучити позицію по ратифікації Римського статуту

Середа, 21 січня 2015 16:58

Відбувся круглий стіл присвячений питанням ратифікації Україною Римського статуту та її приєднання до Міжнародного кримінального суду.

За словами учасників круглого столу, Україна підписала статут Міжнародного кримінального суду (прийнятий у Римі у 1998 році) ще 15 років тому, однак з тих пір цей документ так і не був ратифікований українським парламентом. На думку виступаючих, це пов’язано у першу чергу з тим, що окремі політики у адміністраціях, зокрема, Леоніда Кучми та Віктора Януковича свідомо блокували даний процес.

Втім, не зважаючи, на зміни в державі, що відбулися внаслідок Революції гідності, однією з цілей якої було подолання безкарності та безвідповідальності у вищих ешелонах української влади, схожа ситуація з саботуванням визнання українським парламентом загальної юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Україні спостерігається і сьогодні.

Так, за словами народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Віталія Купрія, який займався збором підписів парламентарів за розгляд проекту змін до Конституції України (ст. 124) щодо можливості ратифікації Римського статуту, найменшу активність у даному питанні проявляли депутати від партій влади – БПП та «Народного фронту».

«БПП та «Народний фронт» фактично бойкотували збір депутатських підписів. Багато хто каже, що в умовах війни Римський статут може бути використаний проти України у інтересах її ворогів. Однак я  можу припустити, що все це пов’язано у першу чергу з особистою позицією лідерів даних політичних сил. Або президент Порошенко має певні таємні домовленості з Володимиром Путіним, або він, а також Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов, який деякий час керував державою, бояться відповідальності за те, що наразі відбувається в зоні АТО. Тому керівництво держави має публічно озвучити свою конкретну позицію з даного питання» - відзначив Купрій.

Також він зауважив, що на поточній сесії парламенту, депутатам навряд чи вдасться хоча б внести питання Римського статуту на порядок денний, адже окрім консультацій у комітетах та безпосередньо голосування, необхідно дочекатись висновку Конституційного суду. За прогнозом Купрія, про ратифікацію Верховною Радою документу можна буде говорити не раніше майбутньої осені.

У той же час, усі учасники круглого столу підкреслювали у своїх доповідях надзвичайну важливість для сучасної України здійснення такого кроку,  адже ратифікація Римського статуту є одним з пунктів Угоди про асоціацію з Євросоюзом, тому зайве зволікання з цим рішенням лише шкодитиме іміджу України в Європі та світі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%