Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна має імплементувати до національного законодавства 350 актів права ЄС

Четвер, 05 березня 2015 15:07

В Україні створюються європейські правові механізми, загалом до національного законодавства необхідно імплементувати 350 актів права Євросоюзу, з них 180 – до кінця 2017 року. Як заявила на брифінгу в Києві заступник Міністра Кабінету Міністрів України – директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк, це передбачено зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію з ЄС. Про це йдеться у повідомленні Урядового офісу з питань європейської інтеграції.

«Ми повинні відійти від класичного розуміння того, що євроінтеграція – тільки зовнішній політичний вимір, бо з моменту підписання Угоди про асоціацію це стає на 80% питанням внутрішньої політики, дорожньою картою реформ в Україні», - наголосила Н.Гнидюк.

Відповідно, змінюються і підходи до діяльності державних інституцій, їх взаємодії з громадянським суспільством та бізнес-середовищем. Насамперед, кожне міністерство публікує плани імплементації тих чи інших нормативних актів, що дозволяє бізнес-асоціаціям, представникам громадянського суспільства долучитись до дискусії, а також відстежити – коли і в якій сфері мають змінитися правила гри в межах реалізації тих чи інших реформ. Зокрема, на перші відгуки від бізнес-середовища щодо того, чи спрощуються для них норми ведення бізнесу урядовий офіс очікує вже найближчим часом, за підсумками першого кварталу 2015 року, коли оцінюватимуться перші результати імплементації Угоди про асоціацію.

«Ми мусимо запроваджувати норми права, які, з одного боку, гарантуватимуть європейські стандарти життя в Україні, з іншого - у нашому діалозі з європейською стороною ми повинні захистити наші національні інтереси», - зазначила директор Урядового офісу.

Вона пояснила, що одним із завдань Урядового офісу з питань європейської інтеграції є побудова, в хорошому розумінні цього слова, європейської бюрократії, яка буде спроможна здійснити адаптацію українського законодавства до європейського. Н.Гнидюк підкреслила необхідність формування фахової команди спеціалістів, і зокрема, юристів, які добре знають європейське право для виконання цих завдань: «Ми маємо побудувати команду спеціалістів у міністерствах – через інститут заступників міністрів з питань євроінтеграції, яка буде здатна розмовляти однією мовою з представниками тієї ж бюрократії в ЄС, досконало знати і англійську як робочу мову ЄС, і правові норми Євросоюзу, ці висококласні фахівці мають розуміти, які норми треба адаптувати до європейського права. І ще дуже важливо - вони мають фахово доводити представникам ЄС, Єврокомісії, що нормативні акти, які приймаються згідно з нашими зобов’язаннями за Угодою, з відповідними формулюваннями, повністю відповідають законодавству ЄС».

За словами Н.Гнидюк, Урядовий офіс з питань європейської інтеграції є частиною бюрократичної машини, яка на щоденній основі забезпечує виконання Угоди про асоціацію, координує цю діяльність міністерств і відомств, звітує перед інституціями ЄС.

«Виконання угоди про асоціацію – це спільне завдання уряду, бізнес-асоціації, експертного середовища, громадянського суспільства. Ми запрошуємо до дискусії, сподіваємось також на співпрацю з Платформою громадянського суспільства Україна-ЄС, яку створено згідно з Угодою про асоціацію», - наголосила Н.Гнидюк.

Урядові структури налаштовані працювати відкрито і прозоро для успішного виконання Угоди про асоціацію. Щоквартально будуть публікуватися звіти про виконання Угоди.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%