Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нова процедура арешту рахунків може істотно вплинути на бізнес.

Середа, 20 січня 2016 16:48

 Цього тижня Президент України зареєстрував два законопроекти, які передбачають зміну в процедурі накладення арешту на рахунки в банках, а також впровадження нової, електронної, форми судочинства. Юристи ЮК Prove Group проаналізували законопроекти № 3 768 та № 3 769, в яких прописані згадані нововведення, публікує UBR.

Зокрема, пропонується встановити, що судді будуть не просто виносити ухвалу про накладення арешту на грошові кошти підприємства або фізичної особи, але також будуть власноруч вносити необхідні дані в спеціальну електронну систему, через яку банки отримуватимуть інформацію про арешт рахунку і заборону проведення каких- яких дій з ним. Якщо зараз для того, щоб накласти арешт необхідний мінімум 1 день, і це за умови дуже високої мотивації в суді і у виконавчій службі, то за новою системою, на це буде потрібно буквально 10-15 хвилин. Суддя, не виходячи зі свого кабінету, внесе в систему потрібні дані, підтвердить їх своїм електронним ключем і - арешт накладений.

"Звичайно, така система, це крок вперед, оскільки дає можливість практично моментального виконання ухвали суду і забезпечує вимоги позивача. Це унеможливить ситуацію, коли суд наклав арешт на грошові кошти, але поки документи оформлялися - гроші з рахунків вже переведені. І, навіть вигравши суд, фізособа чи підприємство нічого не можуть стягнути з боржника ", - коментує старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганець.

З іншого боку, це прискорить накладення арештів не тільки у випадках сумлінних позивачів, але також і у випадках рейдерських нападів на підприємства або нечесної конкуренції, адже за новою системою, гроші будуть блокуватися відразу, а це означає, що, по суті, діяльність підприємства буде заморожена. "Поки буде подана скарга на ухвалу суду, поки її розгляне апеляція - це весь час, який може дуже дорого коштувати підприємству", - додав юрист.

Другим цікавим нововведенням є процедура електронного наказного судочинства, яка передбачає можливість подавати до суду заяви в електронному вигляді та такі заяви будуть розглядатися судом без участі сторін на підставі поданих електронних документів. "Система, звичайно, має цілий ряд обмежень. По-перше, таким сервісом зможуть скористатися тільки ті особи, які зареєстровані в системі, при цьому зареєструватися повинен як позивач, так і відповідач. По-друге, правовідносини між сторонами повинні виникнути на підставі письмової договору, у тому числі і електронного, по-третє, є обмеження по сумах, наприклад, суперечки з боржником фізичною особою повинні бути не більше ніж на 137 800,00 грн. (сто мінімальних заробітних плат), а по спорах з підприємствами, сума не більше 1370000. грн. ", - зазначив А. Каганець.

Слід врахувати, що підсудними такі справи будуть не всім судам, а тільки двом, а саме у господарських спорах - Господарському суду Чернігівської області, а у цивільних - Броварському міськрайонному суду Київської області. У разі прийняття цього закону Верховною Радою України, він набуде чинності з 01 січня 2018 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%