Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Правоохоронці жодного разу не відреагували на результати експертиз якості пального - директор ІСЕ

Понеділок, 08 лютого 2016 16:19

Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) постійно проводить дослідження якості пального на вітчизняних АЗК, результати яких публікує та розповсюджує у ЗМІ. Крім того, дані своїх експертиз ІСЕ також надає контролюючим органам, однак за весь час жодної реакції правоохоронних органів на факти, що свідчать про реалізацію окремими АЗС неякісного пального, не було. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.

«Ми є недержавною організацією, ми не можемо вилучати партії товару або накладати штрафи. Наша єдина ціль — змусити своїм гаманцем голосувати проти тих, хто продає фальсифіковане пальне, неякісне. Ми намагаємося наші дослідження максимально розповсюдити у ЗМІ, аби споживачі прочитали і не заправлялися на тих АЗС, які не пройшли перевірку.

Результати наших досліджень ми надсилаємо усім контролюючим органам, починаючи із фіскальної служби, служби по захисту прав споживачів і так далі. Ми цю інформацію надсилаємо, іноді навіть є певний „feedback“, однак служби поліції до нас звертаються», — сказав він.

Ю.Чорнобривець додав, що навіть, якщо ІСЕ і надавало результати своїх досліджень щодо якості пального правоохоронним органом, то реакції ніякої не було, кримінальних проваджень не порушувалося.

“Ні, такого не було (кримінальних проваджень — ред.). Так, вони періодично просили надати результати наших досліджень, ми їм допомагали, але таких наслідків, наскільки мені відомо, не було”, — сказав він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, ІСЕ дослідило зразки пального марки А-92 і назвали АЗС, де не варто купувати бензин.

Так перевищення шкідливих речовин у пробах бензину експерти виявили у зразках АЗС “ZOG” та “Авіас”. При нормативі не більше 35%, у даних пробах було виявлено, відповідно 38,3 і 38,4%.

Загалом, найменші показники бензолу і ароматики, які шкідливі для авто, виявили у пальному, що продається на АЗК “WOG”.

Зразок АЗС “Sun Oil” випробування взагалі не пройшов. Шкідливого бензолу в паливі цієї мережі виявилося на 20 % більше, ніж дозволяють граничні нормативи ДСТУ.

За даними дослідження такого показника, як октанове число (характеризує стійкість пального до детонації, — ред.) лідерами стали WOG, Parallel і КЛО. Їх бензин, як зазначили експерти ІСЕ, за вимірами октанового числа, взагалі виявися “дев’яносто четвертим”. Непогані результати отримав також бензин таких АЗС, як Shell і ТНК. Всі інші проби пального показали гірші результати.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%