Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ВРУ позбавила генпрокурора права призначати співробітників антикорупційної прокуратури

Четвер, 18 лютого 2016 17:46

Відповідно до законопроекту, генпрокурор буде мати повноваження тільки за призначенням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступників

Верховна Рада України позбавила генерального прокурора права призначати співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури крім керівника, керівника підрозділу антикорупційної прокуратури та заступників, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідний законопроект №4055 у другому читанні підтримали 302 депутата.

Відповідно до законопроекту, голова ГПУ буде мати повноваження щодо призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, першого заступника і заступника керівника цієї прокуратури. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде призначати осіб на інші адміністративні посади в названій прокуратурі. Конкурсна комісія буде подавати лише по одній кандидатурі на кожну з посад.

Так, законом визначається, що призначення на адміністративну посаду в Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі здійснюється за результатами відкритого конкурсу. Організація та проведення конкурсу здійснюються конкурсною комісією, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України сім осіб, визначених Верховною Радою України. Членами конкурсної комісії повинні бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, громадський авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції.

Кандидатури, відібрані конкурсною комісією, по одній на кожну з адміністративних посад у Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі, подаються на розгляд керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який вносить кандидатуру на розгляд генпрокурора для подальшого призначення на адміністративну посаду

Наголошується, що кандидатура, відібраний конкурсною комісією на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, подається на розгляд генпрокурора. Відібрані конкурсною комісією кандидати на кожну з адміністративних посад подаються на розгляд керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для подальшого призначення на адміністративну посаду.

Встановлюється, що кандидатури на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника і заступника, відібрані конкурсною комісією, подаються на розгляд генпрокурора тільки після отримання конкурсною комісією підтвердження їх відповідності вимогам законів України "Про очищення влади" та "Про запобігання корупції", а також про одержання допуску до державної таємниці відповідно до Закону України "Про державну таємницю"

Зазначимо, що законом пропонувалося встановити, що Генеральний прокурор України має право шляхом видання публічного листа на адресу конкурсної комісії протягом 14 днів після отримання відповідних пропозицій відхилити кандидатуру на призначення на адміністративну посаду в Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі у разі невідповідності кандидата вимогам законів України "Про очищення влади" та "Про запобігання корупції", а також вимогам для отримання допуску до державної таємниці відповідно до закону "Про державну таємницю" Проте в ході розгляду в сесійній залі депутат Юрій Луценко запропонував її відхилити, що й було зроблено шляхом голосування.

Підкреслюється, що конкурс на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованому адміністративному прокуратурі проводиться публічно, з вільним доступом представників засобів масової інформації, журналістів на засідання конкурсної комісії та із забезпеченням трансляції в режимі реального часу відео - та аудіоінформації з засідань конкурсної комісії в мережі Інтернет Інформація про час і місце проведення засідання конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України не пізніше ніж за 24 години до початку засідання".

Призначення прокурора на адміністративну посаду здійснюється строком на п'ять років.

Відзначимо також, що згідно з поправкою, яку під стенограму зачитав представник президента в парламенті Степан Кубів, членами конкурсної комісії не можуть бути: державні службовці, депутати ВРУ та місцевих рад, військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів, а також члени політичних партій.

Нагадаємо, раніше начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що сподівається Закон України "Про Державне бюро розслідувань" буде відстрочений.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%