Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Шокін заборонив передавати справи борцям з корупцією

Четвер, 24 березня 2016 11:30

Генпрокурор віддав розпорядження не передавати справи в антикорупційні відомства.

Генпрокурор Віктор Шокін наказав не передавати справи в НАБУ. Відповідний лист він направив обласним прокурорам і керівникам окремих підрозділів. Про це повідомив глава центру протидії корупції Віталій Шабунін, пише Кореспондент.

"Це офіційний лист, який Шокін направив прокурорам обласним та керівникам окремих підрозділів. Де якийсь неадекватною казуїстикою, яку навіть кореспонденцією важко назвати, викладено чітку вказівку прямо порушуючи прямі норми закону не передавати в антикорупційне бюро справи в рамках їх підслідності. Іншими словами, генпрокурор, який де-юре має захищати законність в країні, прямо порушуючи законність, захищає свої інтереси ", - повідомив Шабунін.

За словами Шабуніна, в ГПУ опублікували 10 причин, чому НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не можуть подавати заявки і розслідувати справи.

"Тут є аргументи на будь-який прокурорський смак - від спотворення до красивої маніпуляції", - написав він у блозі на УП ..

Так, згідно з документами, йдеться про те, що закон нібито не наділяє директора НАБУ правом витребувати кримінальні виробництва.

"Твердження, підписані Шокіним, що" закон не дає права Директору НАБУ витребувати виробництва і не вказує працівників НАБУ, які мають таке право "- правове невігластво і маніпуляція", - зазначив Шабунін.

Також в документі стверджується, що директор і працівники НАБУ нібито не мають підстав для доступу до матеріалів кримінального провадження.

При цьому Шабунін зазначає, що ч.5 ст. 216 КПК дозволяє детективам розслідувати в разі потреби будь-кримінальне провадження.

Активіст також повідомив, що Шокін вирішив доповнити своїми рознарядками кримінальний кодекс.

"Шокін уточнив, що не тільки генпрокурор може вирішити спір про підслідність, а й виконуючий обов'язки! Такої норми в КПК немає!" - Заявив Шабунін.

Активіст стверджує, що дане розпорядження Шокіна з'явилося після наради в главку, де керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький намагався виробити разом з першим заступником генпрокурора Юрієм Севрук конкретний порядок витребування кримінальних проваджень і термінів, що автоматично зняло б усі питання.

Як повідомляв Кореспондент.net, 19 лютого президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора України.

Питання відставки Шокіна буде поставлений на голосування на засіданні Верховної Ради 29 березня.

sho

sho1

sho2

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%