Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Поліція звинувачує Фірташа в заволодінні коштами НБУ, які брав у кредит банк «Надра»

П'ятниця, 23 вересня 2016 11:47

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 19 вересня, Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015000000000627 від 02.12.2015 за фактом (цитата) "вчинення колишніми службовими особами, спільно з власниками та керівниками ПАТ «Комерційний банк «Надра» та іншими особами заволодіння державними коштами Національного банку України в особливо великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу" («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), повідомляє finbalance

Як констатується в документі, досудовим розслідуванням, зокрема, встановлено, що «03.02.2015 посадові особи ПАТ «КБ «Надра», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові Інвестиції», ПАТ «Місто Банк», Компанії з обмеженою відповідальністю «Весдікс Інвестментс Лімітед» (VESDIX INVESTMENTS LIMITED), Компанії «Ретт Інтер Ес.Ей.», та інших невстановлених осіб за попередньою змовою між собою, зловживаючи своїм посадовим становищем, здійснили незаконне відчуження активів ПАТ «КБ «Надра» - 92/100 цілісного майнового комплексу заводу по переробці сої, що розташований за адресою: Херсонська області, м. Нова Каховка, вул. Індустріальна, 19, чим заподіяли державі, в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, збитків на суму близько 192 млн грн».

Додамо, що в ухвалі Печерського райсуду м. Києва від 18.12.2015 щодо цього ж кримінального провадження вказувалося, що «в 2008-2014 роках службові особи ПАТ «Комерційний банк «Надра», діючи за попередньою змовою з іншими особами, здійснили заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, а саме - коштами отриманими згідно постанов Національного банку України від 07.10.2008 № 307, від 30.10.2008 № 343, від 28.03.2014 № 175/БТ, від 01.04.2014 № 185/БТ та від 17.04.2014 № 222/БТ, наданими у якості рефінансування на загальну суму 10,4 млрд. грн., чим спричинили збитки державі на вказану суму».

У грудні 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков публічно заявляв, що Нацполіція розпочала провадження про неповернення кредиту рефінансування банком "Надра" у розмірі 5 млрд грн., отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа. Так, за словами А. Авакова, Д. Фірташ підозрювався в тому, що він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра", але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов`язані з ним компанії.

"В рамках цього провадження МВС і Національна поліція домовилася з ФБР США, в рамках міжнародного правового доручення, щодо залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США", - повідомляв А. Аваков.

Довідково

Як писав Finbalance, Генпрокуратура теж здійснює досудове розслідування в іншому кримінальному провадженні - №42015000000001200 - за фактом привласнення майна банку «Надра» шляхом зловживання службовим становищем

Як констатувалося в одній з «супровідних» ухвал суду, під час досудового розслідування встановлено, що протягом 2014 року службовими особами ПАТ «КБ «Надра» з Національного банку України отримано кредити для збереження ліквідності на загальну суму 3,3 млрд. грн.

«В подальшому, внаслідок навмисних дій з боку керівництва банку, з метою доведення банку до категорії неплатоспроможного тільки протягом першого кварталу 2015 року шляхом дроблення вкладів фізичних осіб та виведення коштів юридичних осіб було зменшено кредитний портфель банку на загальну суму більше 8 млрд. грн. та 1 млрд. доларів США.

За результатами такої діяльності банку 05.02.2015 на підставі постанови правління Національного банку України №83 ПАТ «КБ «Надра» було визнано неплатоспроможним. Постановою правління Національного банку України №356 від 04.06.2015 відкликано банківську ліцензію та прийнято рішення про ліквідацію ПАТ «КБ «Надра». Причина банкрутства - недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування і не приведення діяльності у відповідність до чинного законодавства», - йшлося в судових матеріалах.

Що важливо. Слідчих ГПУ цікавили відомості про причетність не лише топ-менеджерів банку «Надра», але й «пов`язаних з банком осіб, власників істотної участі, кінцевого бенефіціарного власника» до доведення банку «Надра» до неплатоспроможності. Також слідчі хотіли допитати «колишніх працівників Національного банку України, які готували та погоджували постанови правління по рефінансуванню ПАТ «КБ» Надра»» (теж цитата з ухвали суду).

Нагадаємо, що кінцевим власником банку «Надра» був Дмитро Фірташ.

Главою правління банку «Надра» був Дмитро Зінков (на сьогодні - мінритарний акціоне "Платинум Банку"; донедавна був главою наглядової ради цієї фінустанови). За даними НКЦПФР, він був звільнений з цієї посади 04.02.2015 – тобто за один день до визнання банку «Надра» неплатоспроможним (тоді ж в.о. глави правління призначено В’ячеслава Авраменка).

У березні-квітні 2014 року Нацбанк ухвалив кілька рішень про надання «Надрі» рефінансування:

28 березня 2014 року НБУ – про видачу кредитів на збереження ліквідності на 610 млн грн. (під заставу майнових прав за кредитними договорами);

01 квітня – про надання відповідного фінансування ще на 190 млн грн.;

17 квітня – про надання стабкредитів на 2,5 млрд грн (під заставу корпоративних прав та майнових прав за кредитними договорами).

У зазначений період главою НБУ був Степан Кубів – нинішній перший віце-прем’єр, який одночасно є міністром економічного розвитку й торгівлі.

Звернемо увагу, що в кримінальному провадженні №12015000000000627, згаданому на початку, фігурує в т.ч. «Місто Банк», основний бенефіціар якого Іван Фурсін – нардеп, молодший бізнес-партнер Дмитра Фірташа, який у свій час очолював наглядову раду банку «Надра».

До слова, І. Фурсін був у числі співвласників латвійського АТ Trasta komercbanka, якому на початку березня 2016 року Європейський центробанк (ЄЦБ) після звернення Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії анулював ліцензію. Як писав Finbalance, Trasta komercbanka фігурував у розслідуванні щодо виведення мільярдів рефінансування НБУ з «Дельта Банку».

На додаток до цього, І. Фурсін разом з сестрою Сергія Льовочкіна (Юлією) контролюють банк «Кліринговий дім», який звертав увагу Finbalance, в IV кварталі 2014 року та в січні 2015 року гіперактивно нарощував депозитний портфель юросіб на фоні гіперактивного скорочення вкладів юросіб у банку «Надра». Це спонукає не виключати ймовірність, що частина вкладів юросіб з банку «Надра» «перекочовувала» в банк «Кліринговий дім».

За даними Фонду гарантування, на 06 лютого 2015 року борг банку «Надра» перед НБУ становив 12,6 млрд грн, або майже половину всіх зобов’язань фінустанови. Основна кредитна заборгованість «Надра» перед регулятором накопичилися в 2008-2009 рр.

На 01.09.2016 вкладники банку «Надра» отримали компенсації від Фонду гарантування на 3,65 млрд грн (94,3% виплат, запланованих у межах гарантійної суми). Як відомо, відповідні виплати здійснюють, передусім, за рахунок емісійних коштів Нацбанку (його позик для ФГВФО та через монетизацію облігацій, які Мінфін випускає для фінансової підтримки ФГВФО), що провокувало девальвацію та розкручування інфляції.

Восени 2015 року директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін заявляв, що банку «Надра» заставного майна не вистачить, навіть щоб розрахуватися перед Нацбанком, не кажучи вже про покриття тих 4 млрд, які Фонд гарантування має виплатили вкладникам.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%