Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Порошенко підписав закон про Вищу раду правосуддя

Вівторок, 03 січня 2017 14:31

Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом суддівського самоврядування, який діє в Україні для забезпечення незалежності судової влади.

Як повідомляють РІА Новини Україна, глава держави Петро Порошенко підписав закон №5180 про Вищу раду правосуддя, повідомляється на сайті Верховної Ради. «Повернуто з підписом президента 3 січня», - йдеться в графі проходження документа.

Раніше Рада прийняла зміни до Конституції країни в частині судової реформи. Судова реформа передбачає створення Вищої ради правосуддя (ВСП) і передачу йому повноважень Ради призначати суддів на посади безстроково. Експерти Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) позитивно оцінили даний законопроект, зазначивши, що його прийняття стане важливим кроком на шляху «створення незалежної судової системи в Україні».

У законі зазначається, що Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом суддівського самоврядування, який діє в Україні для забезпечення незалежності судової влади. Згідно з документом, основним завданням цього органу суддівського управління є забезпечення незалежності судової влади та забезпечення функціонування на основі відповідальності, підзвітності перед суспільством. Крім цього, Вища рада правосуддя буде займатися формуванням високопрофесійного корпусу суддів, дотриманням норм конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Як випливає з закону, Вища рада правосуддя складається з 21 члена, десять з яких вибирає з'їзд суддів України, двох призначає президент України, по два вибирає парламент, з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, ще двох вибирає з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Члени Вищої ради правосуддя обираються (призначаються) терміном на чотири роки. Одне і те ж особа не може обіймати посаду члена ради два терміни поспіль. Голова ради обирається з його членів таємним голосуванням на два роки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%