Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Закон прийнятий: стало відомо хто в Україні може стати приватним детективом

П'ятниця, 14 квітня 2017 13:27

Верховна Рада прийняла закон про приватну детективну (розшукову) діяльність (№3726). За законопроект у другому читанні і в цілому проголосував 261 народний депутат на пленарному засіданні в четвер.

Закон визначає загальні правові основи організації приватної детективної діяльності, пише Elisejournal.

Відповідно до прийнятого закону, приватна детективна діяльність здійснюється з метою пошуку, збору і фіксації інформації, розшуку предметів, майна, людей і тварин, встановлення фактів і з'ясування обставин на замовлення клієнта та згідно з договорами про надання приватних розшукових послуг.

Приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше 3-х років, що пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності і отримав відповідне свідоцтво про право займатися такою діяльністю.

Відповідно до закону, приватний детектив не може бути службовим або посадовою особою органів державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних або судових органів влади.

На суб'єктів приватної детективної діяльності (приватних детективів, об'єднання приватних детективів) не поширюється дія законів, які регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів.

Суб'єкти приватної детективної діяльності не мають права здійснювати оперативно-розшукові заходи, віднесені законом до виключної компетенції оперативних підрозділів.

Приватний детектив має право займатися приватною розшуковою діяльністю як фізична особа-підприємець або спільно з іншими приватними детективами шляхом заснування об'єднання.

Відповідно до прийнятого закону, несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (не військова) служба. З метою підвищення ефективності приватної розшукової діяльності можуть створюватися об'єднання приватних детективів, для яких надання приватних детективних послуг є виключним видом діяльності. Об'єднання приватних детективів є юридичною особою, створеною шляхом об'єднання двох або більше приватних детективів відповідно до українського законодавства.

Свідоцтва про право займатися приватною розшуковою діяльністю видаватимуть органи Міністерства юстиції України. У першому читанні цю законодавчу ініціативу Верховна рада прийняла майже рік тому – 19 квітня 2016 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%