Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Чорнобилі розцвів бізнес: вивозять ліс і бурштин

Вівторок, 25 квітня 2017 17:00

Бізнес в зоні відчуження не тільки нікуди не дівається, а й процвітає. Тепер сюди потягнулися копачі. А обсяг вивезення деревини, з якої потім виготовляють меблі, збільшується, пишуть Вєсті

Зона навколо Чорнобиля залучає нових шукачів незаконних промислів. Цієї весни, напередодні 31-ї річниці аварії на ЧАЕС, туди потягнулися копачі бурштину, причому не «пристрілятися», а цілком серйозно — з обладнанням та бригадами в десятки людей. Тривають і нелегальні вирубки — уздовж доріг браконьєри влаштовують цілі склади готового до вивезення лісу.

Бурштин з рентгенами

Жорстка конкуренція між озброєними групами копачів бурштину в Рівненській, Волинській та Житомирській областях змусила інших бажаючих заробити на природних багатствах шукати свій Клондайк у чорнобильських лісах. «Янтар частіше добувають з боку Поліського району на Київщині, але є факти, що його почали мити і в самій Чорнобильській зоні», — розповів «Вістям» один з місцевих лісників.

Копачів вже затримували. Правда, ті відбуваються тільки штрафами. Наприклад, в січні в лісі між селами Романівка, Радинка і Омельяновка Поліського району Київської області (впритул до 30-кілометровій зоні навколо Чорнобиля) затримали бригаду з 13 осіб, які незаконно видобували бурштин. Кожному з працівників обіцяли по 500 грн за день робіт.

У підсумку, після угоди зі слідством, суд вирішив, що організатор бригади повинен буде виплатити штраф у 11 900 грн. А в минулому році шестеро чоловіків незаконний видобуток намагалися організувати й на території зони відчуження. У відселеного села Терехи (22 км від Чорнобиля) прикордонники виявили Volkswagen Transporter і людей без документів. А неподалік знайшли кустарну мотопомпу з двигуном, пожежний рукав і пластиковий шланг.

У поліції кажуть, що з тих пір у зоні відчуження «гастролерів» не затримували. «Ми контролюємо територію і самої зони, і навколо неї намагаємося нікого туди не пускати. Територію патрулюють полки спеціального призначення, залучаємо і повітряну розвідку — як тільки хтось там з'являється, ми їх ловимо», — сказав «Вістям» спікер Нацполиции в Київській області Микола Жукович.

На думку геологів, територія навколо Чорнобиля для промислового видобутку бурштину непридатна. «Запаси у тому районі 5-7 грам на кубометр — для промислового видобутку це ніщо. Значні поклади знаходяться на глибині 20-40 метрів під землею», — пояснив «Вістям» старший науковий співробітник Інституту геологічних наук НАН України Віктор Мацуй.

Але це не зупиняє любителів. Видобутий бурштин найчастіше вивозять в Китай (ціна досягає $6-8 тис. за кіло каменю), де з нього виготовляють різні амулети для здоров'я — там вважають, що бурштин добре стабілізує ауру, заспокоює. Однак якщо мова йде про бурштин з Чорнобиля, то тут «лікувальний» ефект може бути зі знаком мінус, кажуть екологи. «Видобуток бурштину в зоні відчуження несе кілька загроз. По-перше, безпосередньо екологічну — знищується ліс, а якщо добувають гідронамивом — знищуються водні джерела. Якщо це відбувається на радіаційно забрудненій території, то можуть постраждати й самі добувачі. Ну і до всього небезпеці піддаються люди, які потім будуть носити вироби з «брудного» бурштину», — розповів «Вістям» еколог Володимир Борейко.

Постачальники бурштину в Китай, як і незаконні добувачі, теж відбуваються символічними штрафами. Так, нещодавно в аеропорту «Бориспіль» був затриманий громадянин Китаю Чжан Сюелинь, який у двох валізах намагався вивезти в Пекін транзитом через Москву майже 32 кг бурштину загальною вартістю 3,3 млн грн. Суд зобов'язав його сплатити 1700 грн штрафу. А ще один громадянин Китаю намагався вивезти через «зелений коридор» бурштину більше ніж на 700 тис. грн — його він сховав у коробки з макаронами, печивом і шоколадками «Рошен».

Гори лісу «під вивезення»

Крім бурштину з Чорнобиля активно і вивозять деревину. «Вивозять колоди — мої колеги, які займаються організацією екскурсій та паломництва в Чорнобиль, постійно це бачать. Взимку все притихло, а зараз відновилося», — розповіла «Вістям» керівник паломницького відділу при храмі Серафима Саровського в Пущі-Водиці Наталія Кутах.

«Дерева вирубують десятками гектарів, причому цінні дерева (дуб, вільха, явір, бук), яким по 70-80 років. Основна маса вивозиться ввечері або вночі, у вихідні. Як тільки машина виїхала за межі зони — біля вантажу з'являються інші, легальні документи», — розповів на умовах анонімності місцевий лісник.

666

Як вже писали «Вісті», у більшості випадків у такий деревини радіаційний фон перевищено у два-три рази, і, незважаючи на це, з неї роблять меблі. Але проблема в тому, що звичайними дозиметрами радіацію виявити складно — потрібні лабораторні дослідження, розповів еколог Володимир Борейко.

Сталкер Стас Поліський зазначив, що нелегальні промисли на зоні і не думали припинятися. «Про видобування бурштину в цих місцях я чув, хоча самих янтарщиков зустрічати не доводилося. А ось ліс рубають капітально. Недавно був у селі Іловниці (22 км від ЧАЕС і 7 км від межі зони), бачив складені під вивіз колоди в великій кількості.

Chernobyl 04 В основному, сосна. Є ще у селі Копачі велика вирубка — це 4 км від станції. З'явилися нові вирубки, хоч і не такі масштабні, як у минулому році», — каже Стас.

Після нас хоч потоп: в Україні дали добро зачищати ліс під нуль

На думку Володимира Борейка, якийсь структурованої «мафії», яка б займалася вивезенням лісу з Чорнобиля, немає, але саме це і дозволяє браконьєрству існувати всі ці роки: «Цим займаються певні люди, можливо, вони пов'язані з поліцією, тому їх ніхто не затримує. Але навряд чи це системна мафія».

А от метал, який раніше активно тягнули із зони, більше не вивозять. Як повідомив глава екскурсійної організації «Чорнобиль-тур» Сергій Мирний, там банально не залишилося нічого цінного для заготівельників брухту.

Поспішають побачити, поки її не розібрали

У туристів в цьому році, відзначають гіди, ажіотаж ще більше, ніж у минулому році. «Приїжджає багато іноземних делегацій, в основному, з країн Євросоюзу», — розповіла нам Наталя Кутах. Однією з головних місцевих визначних пам'яток є радіолокаційна станція (РЛС). «Постійно йдуть дискусії про те, щоб розібрати РЛС «Дуга». Але це об'єкт, який щорічно відвідують до 10 тисяч туристів зі всього світу, і нинішнє керівництво зони переглянуло свою позицію і вирішили її не розбирати», — сказав нам голова «Чорнобиль-туру» Сергій Мирний.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%