Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Безвіз» для українців: відмов у в’їзді в країни Шенгену отримуватимуть багато людей

П'ятниця, 02 червня 2017 10:57

Вже з 11 червня в Україні почне працювати безвізовий режим з Євросоюзом. Багато українців не цілком реалістично оцінюють можливості, які надає їм вільна межа з ЄС, пише "Страна".

У прикордонників немає чітких рамок питань, які вони повинні задавати туристам при в'їзді в Шенген. Але питання ці будуть жорсткими і спеціально сформульовані так, щоб знайти в словах туриста неправду і привід для відмови у в'їзді, запевняє відомий юрист Сергій Креймер.

"До прикордонного контролю і вилову нелегалів там ставляться дуже серйозно. Жодна європейська країна не хоче під виглядом туристів роздобути собі нелегалів і нахлібників", - стверджує Сергій Креймер.

Юрист міжнародної юридичної групи "Leman" Владислав Чуприна згоден, що відмов у в'їзді українці отримуватимуть багато - ставлячи при цьому в приклад Молдову, яка отримала безвізовий режим з ЄС у 2014 році.

"За три роки після скасування шенгенських віз у в'їзді в Європу відмовили близько 5 тисячам молдаван. Відмов у випадку з українцями, думаю, теж буде чимало. Тому що, хоч офіційно це ніде не прописано, Європейський союз дуже побоюється напливу нелегалів і біженців з боку України. До того ж, не секрет, що транзитом через нашу країну йде багато контрабанди, і українська влада належним чином не контролює свої східні і північні кордони, так що в ЄС не хочуть сплеску злочинності. Так що якщо прикордонник в чомусь засумнівається, він вас зразу поверне, і оскаржити його рішення буде неможливо ", - говорить Владислав Чуприна.

На кордоні вас попросять пред'явити бронь готелю, квиток в зворотний кінець із зазначенням точного місця перебування, документ, що засвідчує особу (паспорт), наявність достатніх коштів. Причому найкраще мати при собі готівку.

"Виписку з рахунку можна підробити. У правилах огляду на кордоні прописано - враховувати тільки чеки або готівку. Якщо у вас картка, можуть попросити зняти в банкоматі певну суму. Але штука в тому, що багато банкоматів в Німеччині не беруть українські картки або видають тільки обмежену кількість коштів. Я особисто з цим стикався, коли мені потрібно було зняти 150 євро, а мені банкомат видав тільки 50 євро - це максимальний ліміт. Німецькі банки просто бояться, щоб гроші не крали з банкоматів. Тому надійніше всього - мати при собі кеш ", - радить Креймер.

Крім цього, людина повинна чітко і виразно відповісти на всі питання поліції, пояснити мету своєї поїздки. Але навіть це не гарантує перетину кордону.

Особливо прискіпливо будуть допитувати одиноких молодих дівчат 18-25 років і чоловіків працездатного віку.

"Перших - тому що відразу виникне підозра, що вони їдуть займатися проституцією, або ж з метою вдало вийти заміж за громадянина ЄС. Особливо, якщо вони їдуть по безвізу з країн - нечленів ЄС. А друге - тому що чоловіки це робоча сила, вони завжди в зоні ризику ", - говорить Креймер.

Пильніше всіх, на думку експерта, будуть допитувати туристів з України німці, австрійці, бельгійці, голландці. Поляки будуть більш лояльними, тому що і самі живуть на транзит - з Польщі багато хто їздить на заробітки в інші країни ЄС.

Втім, у прикордонній службі Польщі вже прогнозують збільшення відмов у в'їзді українцям з початком безвіза.

Крім того, не секрет, що деякі українці планували по безвізу поїхати в Європу, щоб купити там машину і пригнати сюди. Але безвізовий режим діє тільки для приватних цілей: подивитися місто, пожити в готелі, погуляти, відпочити. А покупка автомобіля - це комерційна мета. І для цього потрібна бізнес-віза.

Справа в тому, що мандрівники з Грузії не змогли пояснити мету своєї поїздки в Німеччину і чітко відповісти на питання поліцейського інспектора. Готель вони не бронювали, тому що не планували залишатися в Дрездені на ніч, і зворотних квитків у них теж не було. Цього виявилося достатньо, щоб отримати бан в усій Шенгенській інформаційній системі (SIS).

Іншими словами, якщо ви прилетіли з України в Чехію, а потім переїхали до Німеччини, то будьте готові до того, що в разі інтересу до вас німецької поліції ви повинні будете пояснити, навіщо ви приїхали і що збираєтеся робити далі, надавши всі можливі докази ваших слів. В іншому випадку - "бан".

Якщо українець в даний момент вже отримав статус біженця в Євросоюзі або подав документи і очікує підтвердження цього статусу, тепер його вишлють назад в Україну, стверджують експерти.

Владислав Чуприна пояснює: "За логікою євробюрократів, якщо країні надають безвізовий режим з ЄС, вона автоматично визнається безпечною для життя, а значить, і біженців з неї бути не може. Тому ті, хто зараз знаходиться в ЄС за статусом біженця, швидше за все, буде переведений в статус нелегала, якщо перевищить строк відведений безвізом термін перебування в ЄС (не більше 90 днів за півроку). і в такому випадку він буде депортований на батьківщину і отримає заборону на в'їзд до ЄС ".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%