Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мін'юст закрив доступ до рішення суду щодо Приватбанку - журналіст

П'ятниця, 09 червня 2017 18:46

Чиновники Мін'юсту приховали рішення суду, яким націоналізація Приватбанку визнана незаконною. Мова йде про рішення Окружного адмінсуду Києва за позовом сім'ї Суркісів до НБУ та Фондом гарантування вкладів (справа №826/20221/16). Про це повідомив журналіст Олександр Дубинський на своєму сайті, припустивши, що причиною цього стало «переконливе прохання» чиновників НБУ, Мінфіну та Фонду гарантування. Новину передає УНІАН.

«Рішення не доступне публіці «згідно з Законом України «Про доступ до судових рішень» (п. 4 ст. 7)», не дивлячись на те, що в цьому пункті йдеться лише про обмеження публікації особистих даних, і даних про судові рішення, прийняті в закритому режимі. Хоча позов Суркісів і рішення по даній справі приймалося судом у відкритому режимі, і про це написали всі не тільки ЗМІ, але навіть прес-служба Нацбанку - де висловили обурення рішенням суду», - зазначає журналіст.

На його думку, подібні формулювання є тиском на суд.

«Причини приховування рішення - банальні: влада втрутилася в судовий реєстр і видалила звідти дані тому, що не хоче створювати прецедент для інших потенційних заявників і показувати свою тупість», - пише Дубинський.

За його словами, завдяки аргументам, виписаним в рішенні за позовом сім'ї Суркісів, за якими ті відсудили у НБУ 1,1 млрд гривень, можуть бути оскаржені всі операції по списанню грошей компаній і приватних осіб, яких НБУ і Фонд гарантування визнали пов'язаними особами з акціонерами Приватбанку.

Журналіст нагадує, що цю суму Гонтарєва оцінила в 32 млрд гривень.

«Крім низки порушень базових засад законодавства (наприклад, відсутність платіжного доручення на списання коштів / цінних паперів з рахунків на користь Мінфіну при націоналізації), дії Мінфіну-НБУ-Фонду гарантування прямо суперечать статті 41 Конституції України, яка визначає, що примусово викупити акції (будь-яку власність) можна тільки заздалегідь сплативши їх власнику повну ринкову вартість. Крім того, ця ж стаття не дозволяє без рішення суду (по-суті, конфіскації) вилучати кошти», - зазначає Дубинський.

На його думку, саме ці аргументи влада і намагалася приховати, прибравши рішення за позовом Суркісів з реєстру.

«Однак тупість українських чиновників настільки безмежна, що прибравши одне рішення, вони залишили в публічному доступі інше - аналогічне, за позовом ПАТ «Акцент-Банк» (А-Банк) до НБУ та Фондом гарантування вкладів (справа №826/20239/16), де викладені все необхідне для оскарження дій Мінфіну-НБУ Фонду гарантування при націоналізації Приватбанку і списання грошових коштів нібито «інсайдерів», - зазначає журналіст.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%