Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи потрібно платити за розбиті пляшки в супермаркеті: відповідь юриста

Четвер, 10 серпня 2017 21:23

Якщо покупець випадково розбив пляшку вина або телевізор в супермаркеті, і його змушують заплатити, поспішати розраховуватися з магазином не варто. Журналісти «Сьогодні» розбиралася, що робити в такому випадку.

Наталя Сергєєва не з чуток знає, що таке віддати гроші за зіпсований товар в супермаркеті. «Я вибирала вино, тримала пляшку в руках, хотіла купити і в цей момент жінка мене випадково підбила, і пляшка впала і розбилася. Відразу ж підійшли охоронці попросили мене оплатити. Ну, оскільки воно коштувало недорого, і щоб не піднімати скандал, хоча це була не моя вина, я погодилася оплатити», – розповідає Сергєєва.

Схожа ситуація сталася з киянином Тимуром Сидоренко. Втім, платити за товар він категорично відмовився. «Зачепили ненавмисно стійку по центру залу з алкоголем. Візок її зачепив одна пляшка впала, але не розбилося нічого. Ми підняли, подивилися, прибіг охоронець, давай дивитися її», – розповідає Сидоренко.

Пляшка не розбилася, втім втратила товарний вигляд, бо почала протікати. Охоронці вимагали пройти на касу і відшкодувати збитки. Втім, згідно із законом, робити цього вони не мали права, пояснює юрист Ростислав Кравець.

«Якщо предмет лежав таким чином, що споживач не міг пройти не зачепивши його, то відповідальність буде нести вже власник магазину, і споживач в цьому випадку ні в якому разі, якщо мова йде про розбиття якогось товару до моменту його покупки, не повинен нести ніякої відповідальності», – говорить Кравець.

Втім, змусити заплатити за зіпсований товар магазин може. Але тільки якщо доведе в суді, що покупець зробив це навмисно. І такі випадки зустрічаються рідко, адже послуги адвоката будуть коштувати в рази більше, ніж розбитий телевізор або пляшка вина.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%