Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Юристи: що робити, якщо прийшли обшукувати у справі про Bitcoin

Понеділок, 14 серпня 2017 22:38

Видобуток криптовалют (майнінг) і їх купівля-продаж людьми — не порушують чинного українського законодавства, бо не караються в нашій країні. Такого висновку дійшли опитані виданням юристи, передает Finance.ua.

«За своєю суттю майнінг криптовалют являє собою видобуток зашифрованого і обмеженого в кількості криптовалютного програмного коду, потрібна комбінація для якого формується методом підбору множини числових варіацій. Простіше кажучи, майнінг — це діяльність зі здійснення обчислень. Чинне законодавство України не містить будь-яких заборон на здійснення такої діяльності, а тому сам по собі майнінг криптовалют не порушує чинне законодавство», — запевнив керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

«На поточний момент майнінг криптовалют настільки ж порушує законодавство, як і видобуток ігрового золота, мани або ще яких-небудь ресурсів у комп’ютерній RPG-грі», — запевнив керівник практики банківського та фінансового права ЮФ «N&D» Сергій Паперник.

До речі, в Нацбанку це підтверджують. Там кріптовалюти поки що навіть не намагаються прирівняти до грошей, визнаючи, що їх правовий статус в нашій країні не визначено. Про це йдеться в недавньому коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія, і підтверджується правознавцями.

«Чинний податковий кодекс України зобов’язує декларувати дохід, отриманий на території країни, і сплачувати відповідні податки. Ухилення від сплати податків є правопорушенням і загрожує притягненням винних до адміністративної та кримінальної відповідальності. Водночас, поки Bitcoin офіційно не визнаний в Україні, то й адмініструвати операції з криптовалютою фактично неможливо», — запевнила юрист юридичної фірми Астерс Наталія Мисник

Виходячи з усього перерахованого вище, юристи впевнені, що українські майнери і інвестори криптовалют мають всі підстави для того, щоб опротестувати дії силових структур, коли ті приходять з обшуками. Найгучнішою справою минулого тижня стало вилучення працівникамиСБУ майнінгового обладнання в ДП «Лікувально-оздоровчий ІЕЗ їм. Патона» на підставі постанови Святошинського районного суду. Хоча кажуть, що були й менш гучні історії.

В ході обшуку і вилучення сперечатися зі слідчим юристи не бачать сенсу. Головне, що рекомендують — це викликати адвоката і перевірити всі документи силовиків. Упевнитися, що прийшов саме той слідчий і вилучає саме те майно, що зазначено в постанові суду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%