Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Навіщо Гройсман продав дружині «Магігранд»: юристи вважають, що все законно

Вівторок, 09 січня 2018 22:11

Новина про те, що прем’єр-міністр України Володимир Гройсман продав своїй дружині нерухомість на 8 мільйонів гривень, насамперед викликала подив. Здавалося б, навіщо перекладати загальне добро з однієї кишені до іншої? «Слово і Діло» розбиралося, чи не криється за цією угодою якийсь особливий зміст.

Отже, Володимир Гройсман отримав 8 797 630 гривень доходу від продажу нерухомості на користь ТОВ «Магігранд» і вніс відповідні зміни до декларації про доходи незадовго до 1 січня 2018 року, коли розпочався перший етап подачі декларацій чиновниками і держслужбовцями за 2017 рік.

Згідно з відкритими даними, компанія «Магігранд» є власником торгового центру у Вінниці. Згідно з реєстром юросіб, дружина прем'єра Олена Гройсман виступає співвласником компанії. В Єдиному державному реєстрі декларацій можна побачити, що це підприємство внесене до декларації прем'єра як власність дружини та одне із джерел її доходу.

Можливо, в продажу торгового центру немає нічого підозрілого, а просто прем'єр вирішив зробити своїй дружині новорічний подарунок. Але навіщо тоді треба було проводити операцію з продажу нерухомості?

Не виключено, що таким чином високопоставлений чиновник, зобов'язаний доводити джерело своїх доходів, хотів виправдати якусь велику покупку в майбутньому. Таке припущення «Слову і Ділу» висловив кандидат юридичних наук, адвокат Столичної колегії адвокатів Геннадій Дубов.

«Продаж був не безпосередньо дружині прем'єра, а юридичній особі, кінцевим бенефіціаром якої є Олена Гройсман. Тобто угода відбулася між фізособою та юрособою. Це законно з точки зору цивільного права», – розповів юрист.

З іншого боку, з огляду на те, що згадана юрособа внесена до декларації прем'єра, не виключено, що шляхом продажу нерухомості просто проводиться оптимізація структури, наприклад, для зручності управління активами, вважає Геннадій Дубов.

В 2016 році Гройсман вже продавав цьому ж підприємству нерухомість на 8 030 215 гривень.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%