Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Безвіз»-2021: Нові правила ЄС

Четвер, 03 травня 2018 20:56

Які плюси чи мінуси в подорожах до Європи обіцяє запуск інформаційно-дозвільної системи ETIAS, пише Укринформ

Європейська інформаційно-дозвільна система подорожей має запрацювати до 2021 року. Вона не обмежує і не скасовує безвізовий режим. Система стосуватиметься громадян усіх більш як 60-и країн, які мають право безвізових подорожей до ЄС, включно з українцями. Багаторазовий дозвіл на подорожі до ЄС діятиме три роки.

ETIAS НЕ Є АЛЬТЕРНАТИВОЮ ВІЗОВОМУ РЕЖИМУ ТА НЕ СКАСОВУЄ «БЕЗВІЗ»

В Європейському Союзі продовжується законодавча рутина щодо запровадження так званої Європейської інформаційно-дозвільної системи подорожей (European travel information and authorisation system – ETIAS). Йдеться про онлайн систему, через яку громадяни країн, які мають право на безвізові подорожі до країн Шенгенської зони та ЄС, будуть зобов'язані подавати інформацію про свої плани в'їхати на їхню територію, отримати після цього відповідний дозвіл та заплатити за це 7 євро.

Саме спекуляції довкола цього перспективного нововведення стали гучними інформаційними приводами в деяких українських та російських ЗМІ заявити про чергову «зраду». Мовляв, безвіз для українців – це вже буде не зовсім безвіз; вводяться значні обмеження, за які ще треба платити; і взагалі – Євросоюз погрався у візову лібералізацію з Україною та, нарешті, прикриває всі оголошені попередні перемоги на шляху європейської інтеграції Києва.

Одразу слід чітко заперечити і наголосити: таке трактування розвитку ситуації не відповідає дійсності. Це можна оцінити, як некомпетентність деяких ЗМІ й окремих журналістів у комбінації з продовженням цілеспрямованої кампанії у рамках ширших дезінформаційних заходів розв'язаної Кремлем гібридної війни.

Європейська система ETIAS, насправді, це вже давня історія. Єврокомісія внесла відповідні законодавчі пропозиції щодо її створення ще у листопаді 2016 року. Далі пропозиції підтримав комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, і розпочалися тристоронні переговори щодо проекту законодавства між Єврокомісією, ЄП та Радою ЄС. 25 квітня цей переговорний «тріалог» було успішно завершено. Нині рішення має проголосувати на пленарному засіданні Європарламент. Далі, за процедурою, законодавчу резолюцію має знову остаточно затвердити Рада ЄС.

Окремо слід наголосити і пояснити: система не стосуватиметься лише українських громадян. Більше того, безвіз з Україною не був і не може бути причиною запровадження ETIAS. Йдеться про громадян усіх 62 країн та територій, з якими Євросоюз має безвізовий режим.

До слова, аналогічна електронна дозвільна система безвізових подорожей – ESTA – з 2008 року діє в США. Дозвіл отримується онлайн, коштує 14 доларів та залишається дійсним два роки. 

За актуальними планами Єврокомісії, система ETIAS повинна запрацювати до 2021 року. Це коштуватиме бюджету ЄС більше 200 млн євро. Щорічне забезпечення функціонування системи оцінюється у близько 80 млн євро, але вони будуть компенсовані стягуванням тої самої платні у 7 євро.

ГОЛОВНА МЕТА – ВНУТРІШНЯ БЕЗПЕКА У БОРОТЬБІ З ТЕРОРИЗМОМ ТА НЕЛЕГАЛАМИ

Ініціатива стала реагуванням на загострення сучасних і майбутніх викликів та загроз, перед якими опинився ЄС.

Система покликана зміцнити внутрішню безпеку у країнах Спільноти в умовах боротьби з тероризмом, подолання кризи нелегальної міграції, захистити здоров'я громадян шляхом завчасної – ще до прибуття на територію ЄС – ідентифікації осіб, які є небажаними, або перебувають у розшуку чи під контролем національних та міжнародних компетентних органів.

Загалом, це все називається посилення захисту та контролю зовнішніх кордонів Євросоюзу, що, об'єктивно, вимагають від своїх урядів та керівництва ЄС європейські громадяни.

ОДИН ДОЗВІЛ, 7 ЄВРО – ТРИ РОКИ ПОДОРОЖУЙ СПОКІЙНО

За визначеним у проекті законодавства щодо ETIAS порядком заявку на отримання дозволу на подорож «безвізовий» громадянин подаватиме онлайн. Як запевняє Єврокомісія, процедура буде простою, вимагатиме лише документи, що необхідні для подорожі (біометричний паспорт тощо) та забиратиме не більше 10 хвилин часу. За це треба буде заплатити 7 євро.

У ЄС відповідальною за роботу системи буде Європейське агентство з кордонів та морської охорони у координації з Європолом та країнами-членами.

Заявка від громадянина автоматично передаватиметься з електронної бази ЄС до відповідних баз даних Інтерполу з метою перевірки, чи є підстави для відмови надання громадянину дозволу на подорож. Якщо жодних проблемних питань виявлено не будо – дозвіл надаватиметься автоматично і швидко. У випадку наявності підстав для блокування подорожі – дані громадянина передаватимуться для розгляду та перевірки національним компетентним органам. Натомість, громадянин, який отримав відмову, матиме право на оскарження.

Також дуже важливий момент для розуміння: такий один дозвіл буде багаторазовим, тобто дійсним на всі подорожі до ЄС упродовж трьох років. Відтак, заплатити 7 євро та отримати дозвіл необхідно буде лише один раз на три роки.

Водночас, як відзначають у ЄС, наявність дозволу не означає автоматичний пропуск через кордон, адже остаточне рішення ухвалюватиме відносно конкретного громадянина безпосередньо прикордонник у пункті перетину.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%