Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бажаючі отримати українське громадянство будуть здавати іспит з української мови

П'ятниця, 01 червня 2018 20:06

Президент Петро Порошенко доручив Кабміну ввести сертифікований іспит з української мови для прийняття громадянства. Про це йдеться в указі Президента "про десятиліття української мови" №156 від 31 травня, оприлюдненому на сайті глави держави в п'ятницю, передають Українські Новини.

Введення сертифікованого іспиту з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття громадянства України, передбачено державною цільовою програмою розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя на 2018-2028 роки.

Згідно з указом, Кабінет міністрів України протягом місяця повинен створити на постійній основі експертну групу для комплексного аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні.

Далі Кабмін в двохмысячний термін повинен з урахуванням пропозицій цієї групи розробити і затвердити державну цільову програму на 2018-2028 роки, "спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови".

Прогнозується, що десятирічна програма буде, зокрема, передбачати "поліпшення якості викладання державної мови в навчальних закладах, сприяння вивченню української мови іноземцями, розробку дистанційних та онлайн-курсів з вивчення української мови, введення в установленому порядку сертифікаційного іспиту з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України ".

Президент також пропонує врахувати в програмі і інші вимоги:

- обов'язкове використання української мови посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування;

- недопущення дискримінації української мови;

- розвитку національної словникової бази та забезпечення вільного доступу до неї користувачів;

- забезпечення підтримки та популяризації української мови за кордоном;

- поліпшення якості україномовного культурного продукту на телебаченні, радіо, в кіно і відеомережі, забезпечення доступу глядачів до кращих творів європейської та світової кінематографії, зокрема стимулювання дублювання на українську мову творів класики світового кінематографа;

- проведення конкурсів на створення інформаційної, в тому числі медійної, україномовної продукції для дітей;

- впровадження освітніх теле- і радіопрограм, відкритих електронних курсів з української історії і культури;

- подальшої підтримки книговидавничої справи в Україні, зокрема видання книг українською мовою, підвищення конкурентоспроможності української книжкової продукції як на вітчизняному книжковому ринку, так і за межами України;

- залучення молоді до вивчення, навчання та спілкування українською мовою, впровадження та реалізації відповідних проектів і багато іншого.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%