Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Конституційний суд відновив соцгарантії чорнобильцям

Середа, 18 липня 2018 18:51

КС відновив соціальні гарантії постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, скасовані законом №76-III наприкінці 2014 року, пише korrespondent.net

Конституційний суд (КС) України прийняв рішення в справі за конституційним поданням 50 народних депутатів і відновив соціальні гарантії постраждалим у наслідок Чорнобильської катастрофи, скасовані законом №76-III, прийнятим наприкінці 2014 року. Про це в середу, 18 липня, повідомляє прес-служба КС.

Зокрема, суд прийшов до висновку, що закон Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи від 28 лютого 1991 року (№796-XII) зі змінами в редакції закону №76-III суперечить статтям Конституції України.

Установлено, що передбачені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабміном. Окрім того, чорнобильцям, які одночасно мають право на інші пільги і компенсації, передбачені законодавством України, пільги і компенсації надавалися на вибір.

КС постановив, що виконання державою зобов'язання зі збереження генофонду українського народу вимагає, зокрема, належного обсягу державних витрат, зокрема, у сфері охорони здоров'я, соціального забезпечення та їх ефективного використання.

"Пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування збитку зазначеній категорії громадян, тому скасування або обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної заміни буде свідчити про відступ країни від її конституційного обов'язку", - йдеться в рішенні КС.

У рішенні суду також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені в законі №796-ХII, є особливою формою відшкодування збитку таким особам за втрачене здоров'я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей і можливостей забезпечити собі гідний рівень життя. Крім того, КС зазначив, що рівень соцзахисту чорнобильців має бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їхніх сімей.

Отже, КС вважає, що передбачені оспорюваними положеннями зміни в закон №796-ХII, що стосуються обмеження або скасування пільг, компенсацій і гарантій, привели до звуження прав постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їхнього соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від своїх зобов'язань, передбачених ст.16 Конституції України.

Як повідомляється, зазначені положення втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення Конституційним судом.

КС також встановив, що з дня прийняття ним цього рішення ст.53 і 60 закону №796-ХII повинні застосовуватися в редакції до внесення змін законом №76-III. Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Нагадаємо, раніше Кабмін змінив порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, та іншим категоріям громадян.

Перед цим повідомлялося, що президент Петро Порошенко підписав указ про відродження Чорнобильської зони і посилення соціального захисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%