Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Раді вигадали, як завадити журналістам

Середа, 01 серпня 2018 21:48

Регламентний комітет Верховної Ради хоче заборонити знімати народних депутатів без їхньої згоди. Відеоматеріали в журналістів будуть вилучати. Про це повідомила у Facebook керівник комітету з питань свободи слова Ольга Червакова, пише gazeta.ua

"Регламентний комітет пропонує вилучати у журналістів відео з депутатами, зняте в Верховній Раді, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї. Про це йдеться в листі за підписом очільника комітету Павла Пинзеника на адресу Комітета з питань свободи слова, що надійшов сьогодні. Документ обґрунтовує рішення про створення "гетто" для журналістів на третьому поверсі парламентської будівлі.

Комітет вважає, що робота журналістів у Раді має бути відкритою, і ось як він розуміє цю відкритість: "Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Припускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення щодо цього, у такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені".

Тобто, комітет з питань регламенту вважає законним і правильним те, що Кримінальним кодексом трактується як злочин, а Конституцією й Законом про інформацію - як цензура".

Комітет посилається на статтю 307 Цивільного кодексу України, що передбачає зйомку фізичної особи лише за її згодою.

Натомість 171 стаття Кримінального кодексу чітко говорить, що за незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів загрожує до 3 років в'язниці, а за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків – 4.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%