Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Судово-експертну діяльність буде реформовано – Мінюст

Понеділок, 22 грудня 2014 16:36

«Судово-експертна сфера працює за застарілими правилами і потребує адаптації до європейських норм та правил. Законодавча основа, на яку спирається галузь, фактично не змінювалась уже майже 20 років. Координаційна рада, до якої увійшли представники Мін’юсту, науково-дослідних установ, громадського сектору, якраз і відпрацьовує зараз нову редакцію Закону, яку за кілька тижнів буде розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції для подальшого обговорення», - повідомив під час прес-конференції в Укрінформі Геннадій Пампуха, заступник директора Департаменту – начальник відділу організаційного і нормативно-правового забезпечення Департаменту судової роботи та експертного забезпечення правосуддя Мін’юсту. Про це пише прес-служба відомства.

За його словами, на ринку необхідно представити єдиного суб’єкта – судового експерта, а де він працюватиме – в державній чи недержавній установі – не повинно бути визначальним, адже про це, принаймні, свідчить європейський досвід.

Йдеться також про відкриття переліку судових експертиз, до яких буде долучено як самозайнятих, так і юридичних осіб, проговорюються можливості створення єдиного реєстру судових експертиз, аналізується соціально-пенсійне забезпечення працівників сфери тощо.

«Міністерство юстиції відкрите для будь-яких пропозицій та співпраці», - наголосив Геннадій Пампуха.

«Реформи у сфері судових експертиз мають забезпечити діяльність як державних судово-експертних установ, так і недержавних у нових умовах», - відзначила Наталія Кисіль, заступник Директора науково-дослідного центру з питань інтелектуальної власності, наголосивши, що основними в цьому процесі мають бути верховенство права та об’єктивність при наданні експертних висновків.

«Судово-експертну галузь потрібно зробити прозорою та доступною для всіх. Звісно, пропоновані законодавчі зміни не будуть остаточними, оскільки на сьогодні поки що нереформованими є судова система та правоохоронні органи, але перші серйозні кроки у цьому напрямі ми вже повинні здійснювати», - підкреслив Олександр Круть, президент Асоціації незалежних судових експертів України.

За словами представника ГО «Асоцівація незалежних судових експертів України» Олександра Дорошенка, необхідно усунути монополію державних експертних установ на здійснення певного переліку експертиз, адже конкурентність сприятиме підвищенню якості та додасть експертним висновкам об’єктивності.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%