Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Суд ЄС постановив, що Україна повинна виплатити компенсацію Януковичу

П'ятниця, 08 квітня 2016 12:47

Держава Україна, а також представники екс-президента Віктора Януковича (2010-2014) і його синів не дійшли згоди про суму компенсації з боку офіційного Києва, через що зараз в Люксембурзі триває розгляд справи з цього приводу, пише «Європейська правда» в п'ятницю з посиланням на письмовий коментар представника розташованого в Люксембурзі суду Балаша Легоцького. Про це повідомляє прес-служба компанії interfax.com.ua

«Можу підтвердити, що 15 березня було подано три позови від екс-президента Януковича і двох його синів чи спадкоємців, які просять Суд визначити суму, яку повинна заплатити Україна», - заявив він.

Б.Легоцкій підтвердив, що раніше Суд ЄС виніс рішення про те, що Україна повинна компенсувати судові витрати Януковичів, пов'язані зі спробою Києва увійти до списку санкцій процес «Янукович проти Ради ЄС» в якості третьої сторони. Згодом Україна відкликала свою заявку, але за цей період В.Янукович і його сини зазнали певні юридичні витрати, які Київ, згідно з проміжного рішення суду, повинен компенсувати.

«Проте в рішенні суду лише принципово вказувалося, хто кому повинен заплатити, і не були визначені точні суми. Передбачалося, що сторона, яка входила в процес і заявники узгодять суму, яку перша мала заплатити другим. У разі, якщо узгодити суму не вдається, питання може бути винесено на розгляд Суду ЄС ... Очевидно, сторони не дійшли згоди », - розповів він.

При цьому Б.Лагоцкій не підтвердив і не спростував інформацію, оприлюднену екс-главою Мін'юсту Оленою Лукаш про розміри компенсації кожному заявнику, зазначивши лише, що до винесення судом рішення про суму компенсації з боку України більш детальна інформація з цього питання публікуватися не буде.

Як повідомлялося, О.Лукаш на своїй сторінці в Facebook написала, що суд ЄС зобов'язав Україну відшкодувати позовні витрати в сумі 6 млн 378,4 тис. Грн В.Януковичу та двом його синам - Олександру і Віктору (покійному) в справі щодо оскарження введених проти них Євросоюзом майнових санкцій. Вона заявила, що держава Україна спочатку було залучено в якості третьої особи в процес оскарження українськими чиновниками часів В.Януковича в Суді ЄС введених проти них майнових санкцій, а потім Мін'юст України відкликав подані України заяви про вступ до судових процеси.

«Суд ЄС ухвалив рішення про необхідність відшкодувати витрати ряду позивачів, які ті зазнали в зв'язку з подачею Україною таких заяв. Сума, яку Україна тепер повинна компенсувати трьом позивачам: В.Януковичу, О.Янукович, В.Януковичу мл. становить (57 тис. 317,50 фунтів стерлінгів кожному. Через недбалість Мін'юсту сума боргу України вже становить 171 тис. 952,5 фунтів стерлінгів. Це 6 млн 378 тис. 436 грн. Такий ось збиток », - повідомила екс-міністр юстиції України.

Міністерство юстиції України спростувало заяву О.Лукаш про стягнення з України на користь Януковича і його оточення судових витрат, зазначивши, що «ніяких рішень Європейського суду про стягнення на користь Януковича і його оточення з України хоча б однієї копійки, не кажучи вже про 6, 3 мільйони гривень, не існує в природі, так само як і рішень немайнового характеру проти України на користь зазначених осіб ».

При цьому у відомстві підтвердили, що Україна в 2014 році дійсно подала в суд ЄС клопотання про вступ у згадані справи в якості третьої особи з метою захисту інтересів держави та недопущення зняття санкцій з В.Януковича і його оточення, що і було в результаті досягнуто.

У Мін'юсті також заявили, що «готові відверто поспілкуватися з Януковичем щодо його претензій, якщо він особисто прибуде в Україну, оскільки український народ і наші компетентні органи мають чимало запитань до колишнього президента».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%