Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Душевнохворим дозволили не платити за кредитами

Четвер, 24 листопада 2016 21:50

Психічно неврівноваженим українцям дозволили не платити за кредитами. Відповідний висновок у справі №6-384цс16 видав Верховний суд, який встав на сторону позичальника, повідомляє Finance.ua.

«Це не означає, що будь-хто тепер зможе назватися психом і не платити. У постанові суду зазначається, що про недієздатність людини має свідчити висновок експертизи, який був підписаний експертом. А саме: про наявність у позичальника хронічного, стійкого психічного розладу. Все повинно чітко підтверджуватися в медичних документах. У цьому випадку суд визнає недійсним не тільки кредитний договір, а й договір застави. Значить, кредитор, навіть в разі непогашення позики, не зможе стягнути закладене майно і продати його на торгах», – розповів старший партнер компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Розгляд таких спорів у судах точно буде непростим.

«Дане рішення, ініційоване банком з питань процесуальних, все ж зачіпає аспекти матеріального права, а ще й необхідність оцінювати судом докази, на яких він грунтує свої рішення», – зауважила юрист юридичної фірми «Астерс» Ольга Шейко.

Щоб всі позичальники не побігли зараз за експертизами про психічні розлади, ВСУ чітко прописав у своєму рішенні, що лікар повинен був зафіксувати у людини хворобу ще до отримання нею кредиту, а не на поточний момент.

«Експертизи подібного роду повинні дійсно вказувати на період, в який повинно потрапляти підписання договорів. Якщо ж такий період не вказаний, то трактувати його можна двояко, що неприпустимо. Тобто, психічний розлад, який відбувся пізніше юридичного факту у вигляді підписання договору, жодним чином не може відображатися на чинності останнього. Якщо ж такі дати збігаються або знаходяться в безпосередній близькості один від одного, то експерти можуть з великою ймовірністю сказати, а чи дійсно особа, яка укладає договір, не усвідомлювала своїх дій в момент підписання кредитної угоди», – зазначила Шейко.

Юристи визнають, що судових позовів про неосудність поки небагато в суперечках з банками. Хоча не виключають, що після вищезгаданої постанови ВСУ їх може стати більше.

«Не виключено, що з часом банки, щоб убезпечити себе від таких позовів, стануть вимагати від потенційних позичальників медичну довідку про їхню осудність. Що, до речі, не буде зайвим у випадках, коли люди будуть погоджуватися брати дорогі кредити під 30% річних і вище», – зіронізував Ростислав Кравець.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%