Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Роль адміністративного судочинства у подоланні правового нігілізму

Вівторок, 21 березня 2017 12:24

Одним з принципів адміністративного судочинства є верховенство права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. 

Згідно зі статтею 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише  в межах повноважень та згідно з Конституцією та законами України. 

Однак, усвідомлене ігнорування вимог закону, цінностей права, зневажливе ставлення до правових принципів і традицій породжує таке суспільне явище як правовий нігілізм. Основними причинами виникнення правового нігілізму є низька правова культура  громадян і суб’єктів владних повноважень, наявність недоліків у законодавстві, зокрема його нестабільність й суперечливість, недосконалий механізм виконання прийнятих законів, що породжує порушення прав та свобод пересічних громадян. 

Як не прикро, але правовий нігілізм часто притаманний роботі суб’єктів владних повноважень, і характеризується, з одного боку, відвертим ігноруванням, порушенням, невиконанням закону, а з другого – навпаки, наданням законам значення певної дивовижної сили, здатної негайно вирішити всі проблеми, через що щоразу ухвалюються нові закони із найменшого приводу.

Підтвердженням правового нігілізму в органах державної влади та місцевого самоврядування є тисячі справ, які перебувають на розгляді в адміністративних судах. Варто зазначити, що найбільшу частину адміністративних спорів становлять соціальні спори стосовно оскарження протиправних дій або бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо нарахування та перерахунку пенсій та інших соціальних гарантій та виплат.

 Дієвим важелем у подоланні правового нігілізму у діяльності суб’єктів владних повноважень є адміністративне судочинство, оскільки завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства. 

 

Для розбудови громадянського суспільства і правової держави передусім необхідно позбутися проявів правового нігілізму в органах державної влади й місцевого самоврядування. 

Крім цього, подоланню правового нігілізму сприятиме створення умов для підвищення рівня правової культури населення, поліпшення якості законів і нормативно-правових актів та налагодження механізму їхнього виконання.

 Варто зазначити, що Вінницький апеляційний адміністративний суд активно бере участь у просвітницьких програмах школярів та майбутніх правників. На базі суду регулярно відбуваються різноманітні заходи: інтерактивні ігри, екскурсії, круглі столи та навчання. Також студенти та школярі можуть бути присутніми й на судових засіданнях.

Відділ узагальнення судової практики ВААС

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%