Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мін’юст хоче ввести кваліфікаційні вимоги до осіб, які збираються стати судовими експертами

Середа, 07 серпня 2013 16:55

Мін’юст роз’яснив питання кадрового забезпечення науково-дослідних установ судових експертиз (НДУСЕ).

У листі від 05.08.2013 р. зазначено, що, відповідно до процесуального законодавства, висновки судових експертів можуть надаватися тільки особами, які відповідають вимогам Закону «Про судову експертизу» (далі – Закон). Так, ст. 10 Закону встановлено, що судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань.

Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності.

Мін’юст зазначив, що в даний час загальна кількість судових експертів усіх державних спеціалізованих експертних установ та тих, що здійснюють судово-експертну діяльність самостійно на професійній основі (приватних), становить близько восьми тисяч фахівців у різних галузях знань, якими щорічно проводиться більше мільйона судових експертиз.

Крім того, як зазначено в листі, в НДУСЕ передбачені також посади наукових співробітників, основним завданням яких є проведення прикладних наукових робіт, в тому числі й пошукових, пов’язаних з розробкою нових і вдосконаленням існуючих методик проведення судових експертиз. Наукові співробітники, як правило, також мають кваліфікацію судового експерта та залучаються до проведення складних комісійних, комплексних і повторних судових експертиз. Тому створення належного кадрового складу висококваліфікованих професіоналів експертних установ Мін’юсту потребує визначення особливих вимог до осіб, які можуть обіймати посади судових експертів та керівників різних рівнів НДУСЕ.

Мін’юст вважає за доцільне введення єдиних підходів до належного підбору кадрів державних експертів і в інших державних спеціалізованих установах (МВС, СБУ, Міноборони, Держприкордонслужби та МОЗ). Також Мін’юст зазначив, що, враховуючи велике значення результатів роботи судового експерта та його відповідальність за надання повних і обґрунтованих висновків, заслуговує на увагу пропозиція про введення окремих кваліфікаційних вимог і до осіб, які мають намір здійснювати судово-експертну діяльність як приватні експерти, а саме: в частині вимог до стажу роботи за спеціальністю.

Таким чином, Мін’юст зробив висновок, що необхідно законодавчо закріпити кваліфікаційні вимоги до осіб, які мають намір отримати кваліфікацію судового експерта, тому такі положення доцільно відобразити в проекті нової редакції Закону «Про судову експертизу».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%