Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Газпрому відмовили. Верховний суд не прийняв скаргу про штраф на $6,6 млрд на користь України

Четвер, 14 вересня 2017 13:26

Верховний суд України відмовився приймати заяву російського монополіста - компанії Газпром про перегляд ухвали Вищого господарського суду від 13 липня 2016 року, яким підтверджено рішення судів нижчих інстанцій про накладення штрафу Антимонопольним комітетом України (АМКУ) на російську компанію у розмірі 172 млрд грн (близько $6,6 млрд) штрафу і пені, пише Новое Время.

"Обговоривши доводи заяви та дослідивши додані до нього матеріали, колегія суддів вважає, що подана заява не обґрунтована доданими до неї доказами. Відповідно до статті 111-21 Господарського процесуального кодексу України Верховний суд України відмовляє в допуску справи до провадження, якщо подана заява є необгрунтованим", - цитує агенство Інтерфакс-Україна ухвалу ВСУ.

Раніше Вищий господарський суд відхилив касаційну скаргу Газпрому на рішення про стягнення з нього штрафу та пені, накладених Антимонопольним комітетом, в загальному розмірі 172 млрд грн (близько $6,6 млрд - НВ Бізнес) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через Україну.

Пізніше суд заарештував 33,3 млн грн акцій Газтранзиту і стягнув 80,8 млн грн дивідендів Газпрому в рамках стягнення з нього 172 млрд грн штрафу АМКУ.

Нагадаємо, що в січні 2016 року АМКУ оштрафував Газпром на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами.

12 квітня 2016 року Газпром подав позов у Господарський суд Києва з проханням визнати недійсним це рішення АМКУ, але позов так і не був прийнятий судом до розгляду.

Київський апеляційний господарський суд в черговий раз 22 лютого залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з Газпрому штрафу, який виріс вже до 172 млрд грн (близько $6,5 млрд) за рахунок пені за його несплату.

АМКУ подав позов до Господарського суду Києва про примусове стягнення штрафу і пені (у розмірі, аналогічному штрафу) 5 жовтня 2016 року.

Міністерство енергетики Росії 9 грудня 2016 року висловило стурбованість рішенням Господарського суду Києва про стягнення з Газпрому штрафу і заявило, що пені викликають ризики для надійності і стабільності транзиту російського газу через Україну.

Міненерго Росії закликало Україну скасувати це рішення.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що вилучення транзитного газу в рамках можливого виконання рішення Господарського суду Києва про стягнення з Газпрому штрафу АМКУ неможливо.

Також Насалик підтвердив, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман гарантував Єврокомісії, що транзитний газ не буде заарештований за рішенням суду.

Рішення про зобов'язання сплатити штраф і пеню вступило 22 лютого.

21 квітня АМКУ повідомив, що подав заяву в Виконавчу службу для примусового стягнення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%