Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Державний банк остаточно виграв суд за акції Укртелекому

Четвер, 30 листопада 2017 10:20

14 листопада Вищий господарський суд визнав законним арешт 92,8% акцій Укртелекому за позовом Державного експортно-імпортного банку (Укрексімбанк).

Про це свідчать матеріали суду, передає НВ з посиланням на Українські Новини.

Так, у травні банк звернувся до суду з позовом до компанії ЕСУ (власник Укртелекому) з вимогою стягнути з компанії 2,8 млрд грн заборгованості за облігаціями.

Вимоги були обґрунтовані тим, що ЕСУ порушила зобов'язання перед банком з придбаних ним облігацій, а саме не погасила у встановлені терміни та не оплатила дохід за 9-16 відсоткові періоди, а за 8-й провела виплату з простроченням.

10 травня Укрексімбанк вимагав заарештувати 92,7% акцій Укртелекому як забезпечення позову.

2 червня 2017 року Господарський суд Києва заарештував акції компанії.

Не погоджуючись із зазначеними рішеннями, ЕСУ звернулася до Вищого госпсуду, однак 14 листопада суд відхилив касаційну скаргу.

Суди попередніх інстанцій встановили, що ЕСУ перебуває у важкому і нестабільному фінансовому становищі.

Станом на 1 квітня компанія не отримувала жодних доходів, має довгострокову позику від нерезидента у розмірі 2,9 млрд грн, поточну кредиторську заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в розмірі 7,1 млрд грн.

Таким чином, ЕСУ не має достатнього обсягу коштів на своїх рахунках для задоволення вимог держбанку.

З огляду на це Вищий госпсуд визнав законними рішення судів попередніх інстанцій.

Нагадаємо, що у 2015 році Укртелеком взяв на себе зобов'язання викупити у двох держбанків (Ощадбанку та Укрексімбанку) облігації своєї материнської компанії ЕСУ (дочка СКМ) на суму 2 млрд грн.

Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив - Тримоб, тому у компанії не було грошей на покриття облігацій.

Терміни виплати боргу завершились ще в середині березня.

ЕСУ також не розрахувалася за облігаціями, які були випущені компанією з метою фінансування зобов'язань, що виникли після приватизації Укртелекому у 2011 році.

Крім того, 13 квітня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Печерський районний суд Києва заарештував акції телекомунікаційного оператора компанії Укртелеком та Тримоб.

Луценко повідомив, що Генеральна прокуратура проводить розслідування про незаконне виділення за вказівкою колишнього Президента Віктора Януковича 220 млн грн з державного бюджету і приватизації 93% акцій Укртелекому за заниженою на 1,6 млрд грн ціною.

Нагадаємо, у 2011 році, коли президентом був Віктор Янукович, Укртелеком викупив єдиний учасник торгів - компанії ЕСУ, яким володіла австрійська компанія EPIC. Новий власник найбільшого фіксованого оператора заплатив за 92,8% акцій номінальну ціну, 10,6 млрд грн. СКМ Ріната Ахметова придбала ЕСУ через два роки після тендера. Народний депутат Сергій Лещенко провів розслідування і встановив, що до приватизації Укртелекому мали стосунок Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%