Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Екс-співробітника «Нова пошта» засудили на 3 роки за продаж даних клієнтів

Четвер, 01 березня 2018 15:42

Днями Кіберполіція повідомила про те, що Харківський районний суд визнав винним співробітника одного з поштових перевізників» за спробу продавати особисті дані клієнта. Суд визнав, що 38-річний харків’янин винен за ч. 2 ст. 361 і ч. 2 ст. 361-2 (злом комп’ютерних мереж і незаконний збут інформації з обмеженим доступом). Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки з випробувальним терміном у вигляді двох років. Редакції вдалося встановити, що мова йде про колишнього співробітника компанії «Нова пошта», але справа, яку розглядав харківський суд, стосується ще 2016 року, а не нещодавньої інформації про нібито злив бази клієнтів «Нова пошта», пише ain.ua.

Колишній оператор одного з відділень компанії, за даними Кіберполіції, неодноразово отримував доступ до клієнтської бази. Після звільнення доступу він позбавився, однак залишався в закритій групі компанії в одній з соцмереж. І надалі для доступу до бази використовував логін і пароль іншого співробітника. Оголошення про продаж клієнтських баз він розміщував в мережі (імовірно, йдеться про «ВКонтакте» чи «Одноклассники»).

У компанії підтвердили, що повідомлення Кіберполіції (в якому компанія не вказана) стосується випадку 2016 року. «Представники «Нова пошта» активно співпрацювали з поліцією, надали потрібну інформацію, результатом чого стало виявлення зловмисника та винесення йому вироку», — повідомили в компанії. Водночас, у «Нова пошта» підкреслили, що ця ситуація не пов’язана з нещодавнім випадком. «Зараз відсутні докази того, що опубліковані у Facebook скріншоти – дані з бази «Нова пошта». Кіберполіція продовжує працювати над справою», — заявили в компанії.

Деталі справи 2016 року можна подивитися у вироку Московського районного суду Харкова від січня цього року. Згідно з документом, зловмисник отримав пароль доступу до мережі компанії співробітника відділу регіональних продажів Сєвєродонецьку Луганської області (сам працівник не знав про наміри зловмисника). Потім він з власним ноутбуком заходив в зону дії Wi-Fi компанії та отримував дані про корпоративних клієнтів компанії (на ці дані у нього було замовлення). Дані він пересилав замовнику та отримав за них гроші. Це відбувалося з червня по грудень 2016 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%