Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Йдемо до суду по-новому: три головні процесуальні новели в Україні

Понеділок, 26 березня 2018 09:25

З 1 січня цього року, процесуальні кодекси приготували українцям низку законодавчих новел. З'явилося багато нових документів, яких раніше не було, наприклад, так звані «заяви по суті» та ін. А за зловживання своїми правами тепер сторони процесу можуть оштрафувати.

Отже, і перелік послуг адвокатів в цьому році суттєво розширився відповідно до нових вимог законодавця.

Які нові можливості для українців відкрили нововведення і як не потрапити в немилість до суду, UBR.ua розповіла адвокат, власник компанії «Кабінет правової допомоги» Ярослава Авраменко.

Юрист виділила три найбільш помітних зміни:

1. Посилилися вимоги до складання всіх процесуальних документів, особливо позовної заяви. Законодавець зобов'язав позивача при подачі позову спочатку вказати та додати всі наявні у нього докази, вказати чи є у нього оригінали документів, копії яких він додає, а в разі їх відсутності, вказати чи є такі у третіх осіб.

2. Виникла така новела, як можливість до розгляду справи по суті врегулювати спір між сторонами за участю судді, шляхом обговорення учасниками процесу на закритих нарадах всіх спірних питань.

3. З'явилася і відповідальність за зловживання процесуальними правами у вигляді штрафу до 10 розмірів прожиткового мінімуму працездатної особи (17 620 грн) як для учасників процесу, так і для їхніх представників. Що вимагає від адвоката ще більшої кваліфікації та досвіду, щоб не додати клієнту непередбачених витрат.

«Оштрафувати тепер можуть, наприклад, за будь-які дії, які затягують судовий процес: технічне оскарження ухвал, витребування непотрібних документів, багаторазові перенесення справи та т.п.», - підмітила в бесіді з UBR.ua Авраменко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%