Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Cуд ЄС відхилив позов «Нафтогазу» по газопроводу Opal

Середа, 02 травня 2018 14:14

Загальний суд Європейського Союзу відхилив позов НАК "Нафтогаз України" проти Європейської комісії з вимогою скасувати рішення, яке дозволяє "Газпрому" збільшити використання потужностей газопроводу Opal.

Про це свідчить опубліковане в базі документів ЄС розпорядження, передає Liga.net.

"Рішення Загального суду від 9 березня 2018 року - "Нафтогаз України" проти Єврокомісії, за клопотанням про анулювання рішення комісії від 28 жовтня 2016 року про перегляд умов звільнення трубопроводу Opal від правил доступу третіх сторін і тарифного регулювання... Клопотання відхиляється як неприйнятне", - цитує документ Прайм.

У березні 2017 року "Нафтогаз" подав до Загального суд ЄС позов проти ЄК з вимогою скасувати рішення, що дозволяє "Газпрому" збільшити використання потужностей газопроводу Opal і обсяги прокачування газу по Північному потоку.

 

"Нафтогаз" аргументував свій позов тим, що рішення було прийнято за межами повноважень комісії.

За даними "Нафтогазу", рішення Єврокомісії про надання "Газпрому" додаткового доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL (при вже наявних 50%), яке дозволяє об'єднати потужності газопроводу Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи в обхід України, призведе до фінансових втрат України як країни-транзитера в розмірі не менше 290-320 млн доларів на рік, а транзит скоротиться на 10-11 млрд кубометрів газу в рік.

Як заявляв раніше глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, Україна в 2017 році через збільшення транзиту російського газу в країни ЄС через українську ГТС і через тимчасовий простій обхідного газопроводу OPAL додатково заробила 300 млн доларів.

У грудні 2016 року компанія PGNiG Supply&Trading і Польща звернулися до Загального суду з позовами про скасування рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року.

Пізніше "Нафтогаз" звернувся до суду з клопотанням про залучення до справи, яке ініціювала PGNiG ST, в якості третьої сторони.

Німецький газопровід OPAL, побудований в 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу "Північний потік-1", який постачає газ із Росії в країни ЄС. Загальна протяжність газопроводу становить 470 кілометрів, а потужність – 36,5 мільярда кубометрів газу в рік.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%