Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Суд відмовився зняти другий арешт з Укртелекому

П'ятниця, 11 травня 2018 12:43

Фонд державного майна України (ФДМ) не зміг через суд домогтися зняття арешту з 92,8% акцій Укртелекому, якими володіє компанія ЕСУ. Кінцевим бенефіціаром останньої є олігарх Рінат Ахметов.

Про це свідчить рішення суду в Єдиному державному реєстрі, повідомляє Finbalance.

"26 квітня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов Фонду держмайна до Укрексімбанку, Укртелекому, ЕСУ про зняття арешту", – зазначає видання. 

Зокрема, у рішенні суд посилається на те, що "законодавство не передбачає такого способу захисту порушеного права, як подання окремого позову щодо скасування заходу забезпечення позову, накладеного судом в іншій справі".

Арешт за клопотанням Укрексімбанку був накладений 2 червня 2017 року в рамках іншого судового спору - за позовом державного Укрексімбанку до ЕСУ про стягнення 2,8 млрд грн боргу за непогашеним облігаціями (цей позов держбанку був задоволений судом першої інстанції в липні 2017 року; ЕСУ подала апеляцію).

Свій позов про зняття арешту Фонд держмайна мотивував обмеженням його права щодо розпоряджання акціями ПАТ “Укртелеком”, яке він отримав на підставі рішень судів першої та апеляційної інстанції, за якими 92,8% акцій ПАТ “Укртелеком” повертаються в держвласність (Фонду держмайна), причому на додаток до цього ТОВ “ЕСУ” має сплатити в держбюджет ще 82 млн дол.

Згідно з судовими матеріалами, Фонд держмайна звертався до Укрексімбанку з пропозицією списати акції Укртелекому з рахунку ТОВ “ЕСУ” на рахунок Фонду держмайна. Однак Укрексімбанк відмовився це робити, посилаючись на згаданий арешт. З

Раніше в кінці квітня 2018 року Печерський райсуд Києва погодився з проханням зняти арешт з акцій Укртелекому, який був накладений у жовтні 2017 року в рамках справи про приватизацію за заниженою вартістю.У Фонді держмайна заявляли про можливість повторного продажу Укртелекома у випадку повернення його в держвласність.

Укртелеком - монополіст фіксованого зв'язку. Також компанія є найбільшим в країні інтернет-провайдером.

Нагадаємо, у 2011 році, коли президентом був Віктор Янукович, Укртелеком викупив єдиний учасник торгів - компанія ЕСУ, якою володіла австрійська компанія EPIC. Новий власник найбільшого фіксованого оператора заплатив за 92,8% акцій номінальну ціну, 10,6 млрд грн. СКМ Ріната Ахметова придбала ЕСУ через два роки після тендера.

19 жовтня 2017 року господарський суд Києва ухвалив рішення про розірвання приватизаційного договору між Фондом державного майна України і ЕСУ (дочірня компанія СКМ, власник 92,79% акцій оператора) по Укртелекому.

ЕСУ подала апеляцію на це рішення і наголосила, що комісія ФДМ неодноразово перевіряла і підтверджувала виконання відповідних приватизаційних зобов'язань, за винятком останньої перевірки, яка відбулася з помітним порушенням термінів (з травня 2016 року по лютий 2017 року).

У свою чергу, глава ФДМ Віталій Трубаров заявив, що за підсумками перевірки у лютому 2017 року був встановлено невиконання інвестиційного плану, який передбачав внесення протягом п'яти років коштів у сумі не менш ніж $450 млн.

Крім того, 14 листопада Вищий господарський суд визнав законним арешт 92,8% акцій Укртелекому за позовом Державного експортно-імпортного банку (Укрексімбанк).

22 грудня ФДМ звернувся до суду з проханням почати примусове повернення Укртелекому у власність держави.

Київський апеляційний господарський суд Києва 12 грудня 2017 року відхилив апеляційну скаргу компанії ЕСУ на рішення суду нижчої інстанції, прийняте за позовом Фонду держмайна, про розірвання укладеного в березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договору купівлі-продажу 92,7% Укртелекому.

Зазначимо, що народний депутат Сергій Лещенко провів розслідування і встановив, що до приватизації Укртелекому мали відношення Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін.

Крім того, в кінці лютого 2018 го Вищий господарський суд відмовив ФДМ в арешті всього майна Укртелекому.

Пізніше стало відомо, що 5 квітня Печерський районний суд зняв арешт з 92,8% акцій Укртелекому за позовом ФДМ.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%