Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Недосконале законодавство та корупція — основні проблеми митниці — дослідження

Вівторок, 12 червня 2018 19:27

Основними проблема в роботі митниці лишається недосконале митне законодавство, корупція та хабарництво, а також недостатня прозорість та відкритість митниці.

Про це йдеться в дослідженні "Спрощення процедур торгівлі в Україні: оцінки та очікування бізнесу 2017/2018 рік", пише ЕП

У звіті зазначається, що серед основних проблем українського експорту є недостатній рівень якості транспортної інфраструктури, велика кількість дозвільних документів та відсутність спрощених правил визначення походження товару.

Підприємства зазначили, що отримують на кордоні зауваження до документів та зміни митної вартості товарів, що стає основною причиною затримок вантажу.

 

Імпортери ж скаржаться на регулювання та обмін іноземних валют: складність митного та податкового законодавства України, непрозорість визначення митної вартості товарів, курс валют та несприятливе валютне регулювання.  

 

Згідно з відповідями імпортерів, рівень бюрократизація на митниці та непередбачуваність торгівельної політики в Україні зменшилися, проте також погіршилася якість транспортної інфраструктури та поглибилась проблема технічного оснащення митниці.

За останній рік значно зросло число компаній, які користуються послугою "Єдиного вікна". Якщо не враховувати підприємства, які працюють через митних брокерів, частка користувачів "Єдиного вікна" у 2017 році становить 54%, що на 12% більше, ніж у 2016 році.

 

Скорочення тривалості митних процедур було одним з найбільш очікуваних переваг впровадження механізму. Контролюючі органи за умовами цієї реформи повинні протягом 4 годин з моменту отримання документів від підприємства прийняти рішення стосовно випуску товару.

Опитані в рамках дослідження компанії поділились навпіл: половина зазначає, що час проходження митних процедур дійсно не перевищує 4-ох годин, інша половина заявляє, що змін не відбулося.

Також більшість сільськогосподарських підприємств підтримують ідею спільного митного контролю на митницях України та країн-сусідів.

Яніна Корнієнко, ЕП

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%