Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банки заарештують рахунки, а нотаріуси заблокують продаж майна: 14 новацій свіжого закону

Четвер, 13 вересня 2018 09:25

В Україні почали діяти нові правила, спрямовані на боротьбу з боргами по аліментах. 28 серпня 2018 року набрав чинності закон №2475-VIII: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Старший юрист юридичної фірми «Астерс» проаналізувала документ і виділила 14 його ключових нововведень, пише УБР.

1. Введено обмеження боржника, внесеного до Єдиного реєстру боржників, щодо розпорядження майном. По-перше, органи МВС справ зобов'язані відмовити в здійсненні перереєстрації, зняття з обліку транспортного засобу з метою його відчуження за заявою боржника і повідомити про таке звернення державному або приватному виконавцю. По-друге, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії щодо відчуження, належного боржнику майна. По-третє, державний реєстратор відмовляє у державній реєстрації змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов'язаних зі зміною частки засновника (учасника) -боржник в статутному капіталі юридичної особи, крім випадку збільшення розміру такої частки.

2. Введений обов'язок банків при відкритті або закриття рахунка фізичної особи перевіряти внесено така особа до Єдиного реєстру боржників і повідомляти державному або приватному виконавцю про відкриття або закриття рахунка такою особою в той же день. Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання такого повідомлення накладає арешт на грошові кошти на рахунках боржника в банках.

3. Надано право батьків, з яким за рішенням суду визначено або за висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно розв'язувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України на термін до 1 місяця з метою лікування, навчання, оздоровлення та відпочинку за кордоном, в тому числі в складі організованої групи дітей. За умови, по-перше, інформування другого з батьків рекомендованим листом про виїзд, якщо останній належним чином виконує батьківські обов'язки. По-друге - отримання довідки про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, у державного або приватного виконавця, якщо другий з батьків ухиляється від сплати аліментів. Умисне порушення обмеження в частині терміну перебування дитини за межами України тим з батьків, з ким проживає дитина, тягне за собою адміністративну відповідальність.

4. Введена заборона для боржника, сукупний розмір заборгованості якого по сплаті аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 або 12 місяців (в залежності від посади), займати виборні посади і посади державних службовців. А зокрема, депутата місцевої ради, першого заступника та заступників міністра, директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора тощо

5. Визначено порядок отримання тим з батьків, хто проживає окремо від дитини, належним чином виконувачем батьківські обов'язки та не мають заборгованості по сплаті аліментів, згоди на виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання, оздоровлення та відпочинку за кордоном, в тому числі в складі організованої групи дітей, шляхом: 1) звернення рекомендованим листом з повідомленням про вручення до того з батьків, з ким проживає дитина, з проханням надати нотаріально засвідчена згода на виїзд дитини за кордон зазначеною метою; 2) звернення протягом 10 днів з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа в суд в порядку окремого провадження із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

6. Доповнено перелік обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів, наявністю на праві власності, володіння та / або користування у платника аліментів майна і майнових прав, в тому числі рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, виняткових прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав .

7. Введено поняття «мінімального гарантованого розміру аліментів на одну дитину» - не може бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. А також - «мінімального рекомендованого розміру аліментів на одну дитину»: складає розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та може бути присуджений судом в разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. При цьому суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), та щодо яких їм не підтверджене джерело походження коштів для їх оплати.

8. Конкретизовано повноваження органу опіки та піклування з контролю за цільовим витрачанням аліментів, зокрема, орган опіки та піклування здійснює планові інспекційні відвідування одержувача аліментів або за заявою платника аліментів, не має заборгованості зі сплати аліментів, не більше 1 разу на 3 місяці, позапланові інспекційні відвідування .

9. Збільшено термін минулого часу (з 3 до 10 років), за який суд може присудити аліменти, якщо позивач надасть докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати.

10. Діти звільнені від обов'язку утримувати матір, батька і брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не платили аліменти на утримання дитини. Що привело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

11. Посилено адміністративну відповідальність за несплату аліментів на дітей з інвалідністю та дітей, які страждають важкими захворюваннями. Адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт накладається на боржника, якщо сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці (в інших випадках - 6 місяців).

12. Запроваджено адміністративну (у вигляді адміністративного арешту до 10 діб) і кримінальна (у вигляді позбавлення волі до 2 років) відповідальність за ухилення (злісне ухилення) від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

13. Збільшено розмір штрафів за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків по вихованню дітей. А саме: ухилення від виконання обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей; вчинення неповнолітніми у віці від 14 до 16 років адміністративного правопорушення; вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

14. Запроваджено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за невиконання рішення органу опіки та піклування за визначенням способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини та невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування, зокрема, недопущення тим з батьків, з ким проживає дитина, органу опіки та піклування до обстеження умов проживання дитини.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%