Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Просто додамо посад. Епопея з ЦВК в Україні

Середа, 19 вересня 2018 19:48

Верховна Рада збільшила кількість членів Центральної виборчої комісії з 15 до 17 осіб - кому вигідна така зміна законодавства?

Термін повноважень більшості членів Центральної виборчої комісії закінчився більше трьох років тому. Однак усі ці роки влада так і не могла призначити новий склад ЦВК, пише korrespondent.net

Зараз поміняти потрібно вже 13 з 15 членів Центрвиборчкому. Торги тривають, хоча до нових виборів в Україні залишилося всього нічого.

Схоже, вихід з глухого кута таки був знайдений і на цьому тижні країна зможе отримати новий склад ЦВК.

Хто кого перетисне

Як правило, склад ЦВК формується пропорційно до чисельного складу Верховної Ради. Найбільша фракція парламенту отримує більше членів і так далі.

Президент Петро Порошенко ще в лютому подав до Верховної Ради список з 14 кандидатів у ЦВК: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталя Бернацька (НФ), Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова (НФ), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кущова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова (Радикальна партія). При цьому вакантними були лише 13 посад. І в цьому списку не виявилося місця представнику Опозиційного блоку - третій за чисельністю фракції парламенту.

Після цього почалися торги. У Блоці Петра Порошенка пропонували "Народному Фронту" прибрати по одному своєму кандидату для того, щоб у Опоблоку вийшло завести свого. Західні партнери вимагали від влади, щоб у ЦВК були представлені всі фракції Ради. А в Опоблоці говорили, що їм потрібні дві канідатури в комісії, а не одна.

Влітку Рада так і не змогла розблокувати питання ЦВК.

Дивний компроміс

Рішення перенесли на осінь. І вихід з глухого кута запропонував спікер парламенту Андрій Парубій. Правда, знову довелося переписувати законодавство. Парубій ініціював просте збільшення кількісного складу - з 15 до 17 членів виборчої комісії.

"Це проста річ - збільшення членів ЦВК з 15 до 17. Я вважаю, що цифри не мають ніякого значення. Цифра 15 просто була скопійована з російського законодавства. Нам же важливі компроміс і єднання, щоб ми змогли вирішити дилему, коли в поданні 14 кандидатів, а є 13 вакансій", - заявив Парубій.

Тобто яка різниця, що є закон. У нас є кандидати - підгонимо під них закон. Не довго думали і прийняли, усно зафіксувавши те, що дві третини членів ЦВК - це 11 осіб, і за їхньої присутності на засіданні воно вважається правомочним.

Скандал

У Раді відразу ж заявили про порушення регламенту при голосуванні за кількісну зміну членів ЦВК, подали три постанови про скасування прийнятого рішення.

Так, у фракції "Батьківщина" зауважили, що закон був прийнятий з порушенням регламенту і в майбутньому може бути оскаржений у суді. За словами депутата Олени Шкрум, "Батьківщина" не проти оновлення ЦВК, але хоче зробити це легально.

В Опоблоці заявили, що президент намагається узурпувати владу і перед виборами збільшити свій вплив на Центральну виборчу комісію, збільшивши її склад.

Окрім того, представники фракції "Самопоміч" так само заявили про порушення, зазначивши, що Порошенко сам нагороджував нинішнього голову ЦВК Михайла Охендовського, який був причетний до злочинної влади Януковича, а зараз намагається сфальсифікувати оновлення складу комісії.

Голова фракції БПП Артур Герасимов підкреслив, що в залі багато брехні і всі ті, хто говорять про порушення якихось процедур, просто не хочуть оновлювати ЦВК.

"Я поясню, що відбувається. Коли ми знайшли можливість вирішити питання оновлення ЦВК, тепер говорите про опір, про якісь порушення. Про яке порушення ви говорите? Ми розблокували процес оновлення ЦВК, ми виконали всі вимоги Парламентської асамблеї і завтра відновимо її, і ніякі темні сили нас не зупинять", - заявив Парубій і підписав законопроект, передавши його на підпис президенту.

Уже в четвер, 20 вересня, парламент може обрати нових членів ЦВК, якщо голоси знайдуться, звісно ж.

Проблеми залишилися

Народні депутати з фракції Опозиційний блок планують оскаржити в Конституційному Суді закон про збільшення кількості членів Центральної виборчої комісії.

"Обов'язково. Зараз наші юристи вивчають цю ситуацію. І ми будемо боротися проти несправедливого створення ЦВК. Тому що це знущання над людьми. Не можна такими діями ламати через коліно людей і змушувати їх йти у ЦВК, яка спочатку створюється нелегітимно", - сказав співголова фракції Юрій Бойко.

В Опоблоці ще не визначилися зі своїм кандидатом у ЦВК і кажуть, що оскільки склад комісії збільшили, значить у них має бути три представники, а не один.

Є питання й до підрахунку кворуму на засіданнях нового складу Центрвиборчкому.

"Дві третини необхідні для кворуму, це відповідно 11,33 голосу. Причому дехто з особливо геніальних юристів від БПП розповідають, що ця цифра округляється до 11 голосів. Цитую закон про ЦВК: засідання комісії є повноважним за умови присутності не менше двох третин передбаченого цим законом складу комісії. Тобто не менше 11,33 учасника, щоб засідання ЦВК було правомочним приймати рішення. А оскільки розділити одного члена ЦВК на долі достатньо проблематично, то єдиний спосіб зібрати кворум не менше 11,33 є тоді, коли будуть присутні 12 і більше. Це означає, що меншість у ЦВК цілком на шару отримала цілий голос. Адже не голосуванням, а саме кворумом меншість, як правило, бореться з більшістю. Така ось політична математика", - написав на цей рахунок юрист, депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%