Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мін‘юст Петренка «рекламує» законопроект, який узаконює рейдерство землі

Середа, 10 жовтня 2018 16:31

Державні нотаріуси проводять інформаційну кампанію на підтримку документа, що вводить схеми в нотаріат.

Міністерство юстиції України активно просуває законопроект №9140 про "захист економічних і спадкових прав селян шляхом забезпечення зручними і доступними послугами у сфері нотаріату" в регіонах. Для цього державних нотаріусів змушують проводити інформаційну компанію на підтримку згаданого документа.

Доказом цього є лист Головного управління юстиції в Харківській області за підписом в.о. начальника управління Ольги Тимощук, копію якого опубліковано на сайті Наші гроші.

Державних нотаріусів зобов'язують проводити "інформаційні та правороз'яснювальні заходи, спрямовані на інформування населення про переваги" законопроекту 9140 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних і спадкових прав громадян у сільській місцевості".

Зазначений законопроект ініціювали однопартійці міністра юстиції Павла Петренка народні депутати від "Народного фронту" Андрій Іванчук, Максим Бурбак і Микола Княжицький, а також представники "Блоку Петра Порошенка" – Ірина Луценко, Ярослав Дубневич та Михайло Довбенко. Нардеп Віктор Бондар, співголова депутатської групи "Партія "Відродження", відкликав свій підпис зі списку ініціаторів законопроекту.

Проект пропонує створити інститут уповноважених Міністерства юстиції, які надаватимуть нотаріальні послуги виключно в селах і районах. Стверджується, що такі заходи необхідні для заповнення нестачі державних нотаріусів на місцях.

Законопроект, що просувається Мін'юстом, неодноразово було розкритиковано фахівцями, проти нього виступили Нотаріальна палата України та Асоціація правників України. Спілка громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" вимагає відкликати документ.

Наголошується на можливих схемах, які вводить законопроект. Підкреслюється високий рівень повноважень і низький ступінь відповідальності уповноважених. Призначені Мін'юстом уповноважені матимуть право оформляти спадщину, заповіти, договори дарування та довічного утримання, довіреності, що уможливлює зловживання, спрямовані на незаконне привласнення майна.

У першому варіанті законопроекту уповноважені отримували право перереєструвати майно і бізнес, але після скандалу на Комітеті з питань економічної політики, де слухали проект, цей пункт прибрали.

Фахівці підкреслюють, що якість нотаріальних послуг уповноважених буде сумнівною, оскільки вони можуть здійснювати нотаріальні дії без спеціальних вимог до робочого місця і зберігання інформації, а також без повної матеріальної відповідальності.

Уповноважених призначатиме і звільнятиме з посади головне територіальне управління юстиції за погодженням з Мін'юстом, що дозволить керівництву впливати на них.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%