Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Із 1 жовтня діють зміни до порядків реєстрації та застосування РРО та КОРО

Вівторок, 16 жовтня 2018 13:08

Як пишеь ligazakon, Мінфін затвердив зміни до наказу "Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій" від 14.06.2016 р. № 547, що:

· спрощують реєстрацію РРО та порядок введення їх в експлуатацію;

· запроваджують механізм обміну інформацією між ДФС та ЦСО в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО;

· спрощують вимоги щодо ведення КОРО (відміняється необхідність щоденного підклеювання звітних чеків).

Суб'єкти господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, у разі необхідності та за власним бажанням можуть:

· зареєструвати КОРО;

· скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

У такому випадку суб'єкт господарювання має право не реєструвати і не зберігати КОРО. Для таких РРО в реєстраційному посвідченні вказуються: "Книга ОРО на цей РРО не реєструвалася. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не проводиться".

У разі змін даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються у КОРО та пов'язані з перейменуванням районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів чи інших об'єктів топоніміки населених пунктів за рішенням органів місцевого самоврядування, суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО реєстраційну заяву з позначкою "Перереєстрація" та КОРО.

Як і передбачалось Наказ від 20.09.2018 р. № 773 набрав чинності з 1 жовтня, але переважна більшість цих змін, зокрема нові форми заяв щодо реєстрації та перереєстрації РРО та КОРО, а також щодо відмови застосовувати КОРО, та норми щодо механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО, запрацює лише після набрання чинності наказів Мінфіну щодо затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО.

До набрання чинності нових форм заяв у разі прийняття суб'єктом господарювання рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або увімкнення електроенергії, такий суб'єкт господарювання має додати до заяви про реєстрацію РРО копію відповідного рішення, про що зазначити в пункті 9 такої заяви. Наразі зареєстровані журнали використання РРО, КОРО та РК за "старою формою" можуть використовуватись суб'єктами господарювання до скасування їх реєстрації або закінчення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%