Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відтепер іноземні фінустанови зможуть відкрити в Україні рахунки в цінних паперах

Середа, 28 листопада 2018 14:04

24 листопада набрав чинності Закон № 2418-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій», - повідомляє «Юрліга».

Так, в Закон «Про депозитарну систему України» введено поняття «номінальний утримувач» - іноземна фінансова установа, яка зареєстрована в державі, що є членом Європейського Союзу та/або членом Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), відповідає встановленим Комісією вимогам та має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку цінних паперів та реєстрації переходу права власності на цінні папери, у тому числі в інших державах на підставі відповідних договорів з іноземними фінансовими установами.

Також передбачено, що депозитарна установа на підставі відповідного договору має право відкрити рахунки в іноземній фінансовій установі, яка зареєстрована в державі-члені ЄС або Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) (крім фінустанови РФ або контрольваної резидентами Росії), для забезпечення надання своїм клієнтам послуг з обліку цінних паперів іноземних емітентів та обмежень щодо таких цінних паперів, реєстрації переходу права власності на відповідні цінні папери та інших послуг, передбачених законодавством такої держави.

Згідно зі змінами рахунок у цінних паперах номінального утримувача відкривається депозитарною установою іноземній фінустанові на підставі договору про надання послуг з обслуговування рахунка в цінних паперах номінального утримувача. Передбачається обов'язок номінального утримувача щодо розкриття інформації у випадках, передбачених законом, та встановлення обмежень щодо цінних паперів власника, права на які та права за якими обліковуються на рахунку в цінних паперах номінального утримувача, на підставі отриманих від депозитарної установи підтвердних документів. Також договір має передбачати обов'язок номінального утримувача щодо дотримання вимог законодавства про санкції.

На рахунку в цінних паперах номінального утримувача депозитарна установа веде облік цінних паперів, прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що належать клієнтам номінального утримувача, а також клієнтам клієнта номінального утримувача. На цінні папери, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача, не може бути звернено стягнення за зобов'язаннями номінального утримувача.

Іноземна фінансова установа може відкрити в депозитарній установі декілька рахунків у цінних паперах номінального утримувача для депозитарного обліку цінних паперів своїх клієнтів.

У разі нерозкриття номінальним утримувачем інформації Комісія має право заборонити або обмежити на строк до усунення зазначеного порушення проведення всіх або окремих депозитарних операцій на рахунку в цінних паперах номінального утримувача.

Кількість прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах номінального утримувача має бути цілим невід'ємним числом.

Зміни внесені і до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Уточнено, які додаткові заходи має вживати для ідентифікації суб'єкт первинного фінансового моніторингу. Також в Законі визначено поняття «кореспондентські відносини»: виникають під час відкриття банком-кореспондентом кореспондентського рахунка іншому банку на підставі угоди про встановлення кореспондентських відносин для здійснення міжбанківських переказів; встановлені Центральним депозитарієм цінних паперів з депозитаріями іноземних держав та міжнародними депозитарно-кліринговими установами; встановлені депозитарною установою з іноземною фінансовою установою на підставі договору про надання послуг з обслуговування рахунка в цінних паперах номінального утримувача.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%