Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Право давати і брати в борг, облік фінансової допомоги у підприємця-«єдиноподатника»

Вівторок, 26 березня 2013 10:01

 

Лист ДПСУ від 11.02.2013 р. №1990/6/17-1216.

Згідно з ПКУ, поворотна фінансова допомога - це сума коштів, яка надійшла платнику податків у користування за договором, що не передбачає нарахування процентів (іншої компенсації, плати) за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення. Тобто сума коштів буде мати статус «поворотної фінансової допомоги» і враховуватися нижчеописаним способом, тільки якщо дотримуються дві умови, прописані в договорі:

1) договір не передбачає плату за користування отриманими коштами;

2) отримана сума повинна бути повернута у зазначений строк.

Підприємець - платник єдиного податку одержує поворотну фінансову допомогу.

ДПС робить висновок, що підприємець-«спрощенець» не включає в дохід суму поворотної фінансової допомоги (а також суми кредитів), отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (згідно з пп. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

Від себе додамо, що при отриманні грошових коштів підприємець не відображає їх ні в книзі обліку, ні в декларації «єдиноподатника» за цей період, оскільки дані суми не є доходом.

У разі якщо поворотна фінансова допомога не повернута через 12 місяців після її отримання, неповернена фінансова допомога (або її не повернута частина, якщо допомога була частково повернута) включається до складу доходів того періоду, коли минуло 12 місяців із дня отримання грошових коштів. Відповідно, ці суми мають бути відображені у книзі обліку і в декларації в тому періоді, коли минули 12 місяців із дня отримання грошових коштів.

Підприємець - платник єдиного податку надає поворотну фінансову допомогу (дає позику).

ДПС акцентує на тому, що поворотна фінансова допомога:

1) згідно з нормами ЦКУ відповідає договору позики, умови якого повинні відповідати ст. 1046-1053 ЦКУ. Зокрема, договір позики вважається безпроцентним, якщо він укладений між фізособами на суму, що не перевищує 50 н.м.д.г. (850 грн), і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін (п. 2 ст. 1048 ГКУ)

2) є позикою і, згідно з пп. 6.1 п. 1 ст. 4 Закону України від 12.07.2001 р. №2664 «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі - Закон), є фінансовою послугою.

Щодо видачі грошових коштів під відсотки ДПС стверджує, що надати грошові кошти у позику під відсотки мають право лише фінансові установи.

Крім того, ДПС нагадує, що не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, підприємці, що здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва. Від себе додамо, що до посередницьких послуг на ринках фінансових послуг належить діяльність, що включає консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки, укладення та виконання (супроводу) договорів про надання фінансових послуг, інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%